Állatvilág

2016.02.18. 11:50

A békáknál már tavasz van

Misefa – A lassan elmúló tél csak nyomokban emlékeztetett egykori önmagára, és az enyhe időjárás az oka annak is, hogy voltak békák, melyek már egy hete elindultak a szaporodóhelyeik felé.

Varga Andor

A kerítést Misefán (balról): Csiszár Viktor, Gazdag Angéla, Németh Lajos, Lenner Tamás és Ádám Lajos építette. A békamentésben Zalaegerszegen és Zalacsányban az önkormányzat is segít

Több békafaj is erdei altalajba húzódva tölti a hideg évszakot. Aztán amint kitavaszodik, előmásznak és indulnak az egyedek a közeli vizek felé, eleget téve a fajfenntartás ösztönének. Néhány hét múlva pedig ugyanezek a békák megteszik az utat visszafelé is. A természet évmilliók alatt kialakult rendje szerint történik mindez, a folyamatba azonban „bekavart” az ember, aszfaltos útjaival és autóival. Évről évre beszámolunk róla, hogy megyénk több pontján is akcióba lépnek tavasszal a természetvédők, hogy átsegítsék a békákat a forgalmas utakon. Szerdán és tegnap két helyszínen is felépült a már sokak által jól ismert „békakerítés”: a megyeszékhelyt északról elkerülő úton, a Szentmártoni-pataknál, valamint Misefán is. – Persze a békák nagy tömege nem indult még meg, de néhány nappal ezelőtt arra lettünk figyelmesek, hogy kerülgetni kell az állatokat autóval, ezért mindenképp indokolt volt elkezdeni a munkát – mondta Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi őre, aki önkéntesekkel nemcsak ezen a két helyszínen épít.

– A jövő héten következik a Zalacsányi-tó, majd a rendőrséggel együttműködve Fenékpuszta is, ahol tavaly avatkoztunk be először. Nagyjából két hét múlva fel kell húzni a kerítést az utak másik oldalán is, miközben a békákat vödrökben szállítjuk ide-oda. Az egész folyamat április végére-május elejére zajlik le. Szintén „békás helyszín” a megyeszékhelyi Alsóerdőn, az Aranyoslapi-forrás mellett vivő út. Itt a helyi Domberdő Természetvédelmi Egyesület koordinálja a munkát. Képviseletükben tegnap Illyés Zoltán elmondta: figyelik az állatok „ébredését”, és az építéssel még várnak. Többek közt mert minél tovább áll a „fóliafal”, járókelők annál nagyobb eséllyel tesznek kárt benne. Úgy pedig a kerítés be sem töltheti funkcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!