Állatvilág

2017.02.05. 16:15

A galambok mindig társra vágynak

Nagykanizsa – Nem véletlenül tartják a galambot a szerelem és a szabadság misztikus madarának. Nincsenek egyedül, csak társaságban érzik jól magukat, s ők választják ki a párjukat.

Szabó Zsófia

Lehet, hogy meseszerűnek tűnnek ezek a gondolatok, ám mégis igazak: különösen ha a sokak által oly jól ismert városi , az egyszerű, hétköznapi szirti galambok életébe nyerünk betekintést. A tenyésztésre tartott nemes példányok esetében ugyanis már a tenyésztő dönt a galambházasságról . Nem elegyedhetnek a különböző fajták: a legjobb hímet mindig a legjobb tojóval kell párosítani. Ezt mondta Vincze Gyula, aki több évtizede foglalkozik hobbiszinten galambtenyésztéssel. A Palinban élő férfinak kétszáz szárnyasa van, természetesen nem hétköznapi tollasok.

- Még mi, hozzáértők sem tudjuk pontosan, hányféle galamb létezik a világon - nevetett a helyi tenyésztők egyesületének elnöke. - Képtelenség számon tartani őket. Jómagam három fajtát nevelek, angol modénákat, bácskai keringőket és bocharai dobosokat - árulta el Vincze Gyula.

Vincze Gyula galambtenyésztő

Ezek a nevek persze sokunknak vajmi keveset mondanak. Csak azt látjuk: színesek, tarkák, feketék, fehérek, repdesnek, burukkolnak és - finoman szólva - ürüléket hagynak maguk után, ahol csak megfordulnak.

- Tény, minden galamb egy őstől, a már említett szirti galambtól származik - folytatta a szakértő. - A tenyésztésnél azonban figyelünk kell arra, hogy a nevelt típus védjegyeit, paramétereit - a testtartástól a csőrformáig - megőrizzük. Ezért nem lehet körültekintés nélkül összepárosítanunk minden fajtát.

A magyar fodrosgalamb feje és tollazata szemet gyönyörködtető Fotó: Szakony Attila, Gergely Szilárd

Vincze Gyula ennek kapcsán mesélt még érdekességeket. Köztük azt is, hogy a galambhímek tavasszal igazán beindulnak, a lányok , azaz a tojók kissé lassabban. Ám az sem mindegy, hogy mivel etetik a tenyésztendő példányokat.

- Míg télen többek közt kukorica, árpa, napraforgó keverékével, addig tavasszal borsóval, kölessel, repcével tápláljuk a galambokat. Bár ha ez utóbbi mennyiségét elsokalljuk, a madarak nem költenek majd jól - így a szakértő.

Francia fodrosgalamb

Az ésszerű beetetés azonban nem csak a tojógalambok esetén szükséges. Ugyanis a galamboknál nem pusztán az asszony feladata, hogy a tojásokon üljön. Bizony, a hím is jócskán kiveszi a részét az utódok világra segítéséből.

- Nappal a hím ül a fészken, míg éjjel a nőstény. Ekkor a hím mellette őrködik, vigyáz a családjára. Amint pedig a fiókák kikelnek, felváltva etetik őket a tojóval. Azonban alig másfél hét múlva, miután a kicsik kibújnak a tojásokból, ismét tojik az anya. A galambok nagyon szapora madarak - mosolygott Vincze Gyula.

A debreceni pergőgalambnak különleges barna a színe. A madár repülés közben forog és bukfencezik is a levegőben

Szó, ami szó, ebben még a laikusok sem kételkednek, hiszen járjon akármerre az ember, szinte mindenütt lát galambokat, nem néhányat, hanem rengeteget. S azt is, hogy sokan etetik a szárnyasokat. Bár vannak olyan települések, ahol ez tilos.

- Nyáron valóban nem szükséges etetni a galambokat, télen viszont nem ártana, mert nem találnak elég táplálékot. Tévhit azt hinni, ha eleséggel látjuk el, akkor majd tömegesen elszaporodnak az adott helyen, ahol sokat piszkítanak. Nem ártana tisztán látni: a galambot még a madárinfluenza sem érinti. Nem terjesztenek betegségeket, ellenben sok más madárral, köztük a verebekkel, amiktől viszont elkaphatják a galambok az orsóférget. Ami pedig a madárfekáliát illeti, a látványa valóban nem esztétikus, csakúgy, mint a többi jószágé.

A közelgő tavasz, az élénk galambnász miatt érdekes kérdés az is, mit lehetne tenni a hívatlan madárházaspárok ellen a házak padlásain, az erkélyeken. Vincze Gyula elárulta: a galambok sötétben, magasan szeretnek költeni. Azonban ahelyett, hogy barbár módszerekkel űznénk el őket, a nyílásoknál elhelyezett vékony dróttal, zongorahúrral távol tarthatjuk a fészekrakó, turbékoló galambpárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!