Állatvilág

2014.08.27. 14:40

A kutya a vadász igaz barátja

Szentpéterfölde - Hazánkban újra „feljövőben” van a kutyás vadászat, mely egyre népszerűbb a fiatalabb vadászgenerációk körében.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Egle Zoltán, a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének vadászati műszaki vezetője mondta lapunknak annak kapcsán, hogy a szombati, sohollári vadászati évadnyitó keretében vadászkutyák szépségversenyére is sor kerül a a Zala Megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség szervezésében. A szakember maga is a kutyás vadászat nagy hódolója, amiben két hű társa van: Pele, a szálkás szőrű tacskó, és a 3 éves bajor hegyi véreb, Árnyék.

– Amióta az ember vadászik, azóta tart kutyákat, tehát úgy fogalmaznék, hogy voltaképpen a vadászó tevékenység keretében háziasította az ebeket. Tehát ennek a dolognak nagy hagyománya van – bocsátotta előre Egle Zoltán. – Különösen igaz ez Angliára, Franciaországra, Németországra, de nekünk, magyaroknak sincs okunk a szégyenre. Sőt! Az ősmagyarság nomád életmódjához nagyon is hozzátartoztak a kutyák, a pásztorebektől a lovat kísérő vadászkutyáig.

Egle Zoltán a híres szentpéterföldei vadászház előtt Pelével és Árnyékkal. Hű barátok és „kollégák". Fotó: Horváth-Balogh Attila

A szakember azt is elmondta, hogy a magyar vizsla ma Európa-szerte reneszánszát éli. Sorra alakulnak magyar vizsla-klubok, s a fajtát mind gyakrabban használják vadászatok során nem csak nálunk, hanem a többi, nagy vadászati hagyománnyal rendelkező országban is.

– Ez sok mindennek köszönhető, de elsősorban annak, hogy a magyar vizsla szép kutya, elegáns, nagyon ragaszkodó, ember- és családbarát. S mindemellett könnyen tanítható, jól használható vadászathoz – mondta Egle Zoltán. – De rajta kívül hazánkban még népszerűek a vérebek, közülük az úgynevezett hannoveri és a bajor hegyi véreb, a tacskók, valamint a különféle terrierek.

S hogy mit figyelnek a szakemberek egy szépségversenyen? Hogy az adott eb mennyire mutatja azokat a tipikus testi jellemzőket, amelyek a fajta sajátosságai, ez alatt többek közt a test arányosságát, felépítését, az állat szőrének színét, a kutya tekintetét, fejformáját jelenti.

– A vadászkutyák egyre népszerűbbek idehaza már a fiatal vadászok körében is, ami mindenképpen örvendetes, hiszen ez mindenkinek jó – jelentette ki. – Jó a gazdinak, aki a kutya mellett jobb emberré válik, jó a kutyának, és a vadnak is, mert ha véletlenül rosszul lőtték meg, nem árt, ha a vadász rövid időn belül megtalálja és megszabadítja a szenvedéseitől. Ebben segítenek a vadászkutyák. A magam részéről azt gondolom, nagy igazság a szólás: Eb a vadász kutya nélkül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!