Állatvilág

2017.06.28. 19:20

A nyári hőségben biztosítsunk egész nap tartó árnyékot és friss vizet a kutyáknak

KÖRKÉP Kutya meleg van - olyan, amit négylábú társaink is nagyon nehezen bírnak. Az életüket menthetjük meg azzal, ha a nagy forróságban odafigyelünk rájuk.

Varga Lívia

Sokan azonban ezt nem teszik meg - a megyét járó állatvédők vég nélkül tudnák sorolni a rossz példákat a víz, ház és árnyék nélkül, a tűző napra kikötött kutyákról. A napokban például a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhelyre érkezett bejelentés egy szemmel láthatóan hőgutát kapott ebről, ám mire az állatvédők kiértek a helyszínre, a kutya eltűnt...

- Folyamatosan járjuk a megyét, és sajnos számos problémás esettel találkozunk - bocsátja előre Abai Erika, a Bogáncs Állatvédő Egyesület operatív titkára, a Csilla dűlői állatmenhely vezetője. - Amikor felhívjuk a figyelmüket a problémákra, sok kutyatulajdonos felháborodik, ahelyett, hogy belátná: az eb életét veszélyezteti hanyagságával. Pedig nincs szükség nagy dolgokra, csak árnyékra és friss vízre.

- Amennyiben mindenképpen szükséges megkötni a kutyát, mert szökős, a kerítés pedig ezt nem tudja megakadályozni, akkor minden esetben megvárjuk, amíg a tulajdonos olyan helyet talál az ebnek, amely egész nap védelmet nyújt a tűző nap elől, és azt is megvárom, amíg kihozza neki a friss vizet. S természetesen többször visszamegyek leellenőrizni, hogy minden rendben van-e, csak hogy a gazda is érezze a törődést - folytatja Abai Erika, aki úgy látja: a probléma forrása sok esetben nem a rossz szándék, hanem pusztán a tájékozatlanság, vagyis, hogy a gazda nem tudja, a kutyájának mire van szüksége. Nem tudja, hogy ugyanúgy hőgutát kaphat, mint az ember, ahogy azzal sincs tisztában, mennyire fontos az állatok rendszeres féregtelenítése.

A Bogáncsnál folyamatosan vizezik a kutyákat, képünkön Illés Barbara Fotó: Pezzetta Umberto

A probléma azonban Abai Erika szerint ott kezdődik, hogy a többségnek még mindig a küllem a legfontosabb, amikor kutyát választ, nem pedig annak tulajdonságai: mozgásigénye, kora, jelleme. Így fordulhat elő például, hogy a nyugdíjas ember kölyökkutyát szeretne...

De visszatérve eredeti témánkhoz: természetesen a Bogáncsban is küzdenek a forrósággal - ami teltház, azaz 200 kutya esetében nagyon komoly feladat, főleg, hogy a hat főállású dolgozó helyett hárman látják el a feladatokat.

- Nehéz embert találni, mert a munka nem könnyű, ráadásul télen hideg, nyáron meleg van, ősszel meg esik az eső - jegyzi meg a menhelyvezető. - A kutyák viszont ebből nem érezhetnek meg semmit. A meleg ellen árnyékolókat szereltünk fel, folyamatosan takarítunk és locsoljuk a padlót, vizezzük a kutyákat, a nagy szőrűeket nyírjuk, naponta többször cseréljük a vizüket, s néhány kennelbe jutott műanyag medence is, amiben fürödhetnek az ebek, ebből azonban mindig hiány van nálunk.

Abai Erika hozzátette: a forróságban fokozottan kell figyelni az idősebb és/vagy beteg kutyákra, s pontosan adagolni gyógyszereiket.

- Tavaly január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. Sokaknál mégis állandóan a lánc végén él a kutya, ezt számtalan árulkodó jelből azért tudni lehet. Mi pedig nem vagyunk és leszünk restek ezt bebizonyítani - szögezi le Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője. - Kérjük minden megkötött eb gazdáját, hogy tavasztól őszig, ha csak pár percre is köti ki a kutyáját, árnyékos helyen tegye. Az nem érv, hogy van háza a kutyának: képzelhetjük, a kánikulában milyen forróság lehet benne! A fém hordó is elfogadhatatlan, javasoljuk, hogy egy forró nyári napon a gazda próbáljon meg egy percig helyet foglalni rajta.

Az állatvédők sokszor hallják érvként: azért nincs víz a kutya előtt, mert felborította. Ez egyszerűen orvosolható egy már nem használt gumiabroncsban elhelyezett 10-15 literes vödörrel.

Kutya megfelelő árnyék és víz nélkül, a tűző napon, életveszélyben... Fotó: Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat

- Aki mégis köti az ebet a karóhoz, ez esetben szó szerint és állandóan, az legyen szíves csináljon egy futót a kutyájának - javasolja Igaz Klaudia. - Kifeszített drót a földön, ezen egy karikán a lánc. Sajnos sok helyen a nyakörv sem divat, az elmúlt években több olyan esettel találkoztunk, ahol belenőtt az eb nyakába a lánc, volt, hogy lakattal együtt. Természetesen ez is állatkínzás, amiért a bíróságon feleltek az elkövetők. Ahogy azért is, ha a kikötött, árnyék és víz nélküli kutya elpusztul.

A járőrszolgálat közösségi oldalán egy felhívást is közzétett Legyél te is állatvédő címmel. Mint írják: ha víz nélküli kikötött kutyát látsz, nem kell veszekedni. Szerezz egy régi, de tiszta, akár diszperzites vödröt, vidd oda és ajánld fel a segítségedet. Szerezz mellé egy régi, nem használt gumiabroncsot. Ebbe tedd a vödröt! Tutira nem borítja fel. Életet menthetsz ezzel.

Igaz Klaudia azt kéri: aki a környezetében nem megfelelően tartott ebet lát, hívja a Zala Megyei Állatvédelmi járőrszolgálatot 15-17 óra között a 0630/215-2641-es számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!