Állatvilág

2015.11.11. 18:13

Árvák és kedvesek - újabb gazdikeresők mutatkoznak be

Zalaegerszeg - Happy és Ricsi a Bogáncs Állatmenhely lakói. Árvák. Mindketten rengeteget szenvedtek már, mégis bíznak bennünk, emberekben, s vágynak arra, hogy egyszer nekik is szerető gazdájuk legyen...

Varga Lívia

Happy fiatal keverék kan kutyus, nemrég ivartalanították, s nevével ellentétben eddig nem nagyon volt oka a boldogságra, hiszen nem sok jóban volt része élete során. Az állatvédők Söjtörről mentették nemrég. Gazdája elköltözött, őt pedig ott hagyta: ki volt kötve egy félméteres láncra – élelem, víz és ház nélkül. A szomszédok kértek segítséget a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesülettől, Happy így került be anyukájával, Lottival együtt a menhelyre.

Nagyon kedves, emberbarát kiskutya, bájos arccal, nagy melegbarna szemekkel és rendkívül rövid szőrzettel. Gondozói szerint tökéletes szobakutya válhatna belőle. S mivel nagyon fázós, fontos lenne, hogy mielőbb örökbe fogadja egy szerető gazdi, mert félő, hogy a menhelyen télen, ha beköszöntenek a mínuszok, megfagy...

Érdeklődni róla a Bogáncs Állatmenhelyen a 0630/424-3579-es számon lehet.

Ugyanitt tudnak felvilágosítást adni Ricsi kutyáról is, akinek története szintén nagyon megrázó.  Őt a csömödéri vasútállomáson találták meg bevert fejjel. Egy pákai állatbarát elment érte, pár napig tartotta, aztán bekerült a zalaegerszegi menhelyre.

Gondozói szerint a vele történt szörnyűségek ellenére végtelenül kedves, ragaszkodó kutya, szereti az embereket. Fajtatársaival is kiváló a viszonya. Kinti-benti tartásra ajánlják. Oltva és chipelve van, s már előjegyezték ivartalanításra is.

Utóbbit, vagyis az ivartalanítást minden felelős állattartónak el kellene végeztetnie kutyáján, macskáján, ezzel ugyanis nagymértékben mérsékelhető lenne az utcára kerülő állatok száma, hívja fel a figyelmet Abai Erika, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület operatív titkára, aki elmondta: bár „a lelkes örökbefogadók gigászi küzdelemmel igyekezne csökkenteni az árva kutyák számát”, továbbra is telt ház van a menhelyen. Közel kétszáz eb várja egy szerető gazdi megérkezését. Többségük sajnos hiába... Persze azért sikerélmény is van.

– Hatalmas boldogság Frankó kutyánk révbe érése, aki 11 évesen, több mint 3 év várakozás után talált rá új otthonára, s hasonló öröm volt Májlónk gazdisodása is, a kis tacskó keverék ugyanis sok védencünkhöz hasonlóan szintén az emberi gonoszság áldozatává vált: egy forrázás nyomait örökre pici testén viseli – meséli Abai Erika.

Mint mondja: az utóbbi időben egyre több tulajdonos jelentkezik náluk azzal, hogy leadná kutyáját. A leggyakoribb indok a költözés.

– Most például egy korábbi lakónkat hozzák vissza amiatt, mert családi házból lakásba költöznek. Hozzáteszem: egy tacskó keverékről, tehát egy kifejezetten kistestű kutyáról van szó – folytatja az állatvédő. – Arról már rég letettünk, hogy a mindenki által ismert Saint-Exupéry-idézetet szajkózzuk, miszerint „egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”. Annyi naivitás ugyanis már régen nincs bennünk, hogy azt higgyük, ezt valaha is komolyan veszik vagy átérzik majd az emberek. A baj az, hogy sok esetben az észérvek sem hatnak. Sajnos nem vagyunk mindenhatóak, képtelenek vagyunk korlátlan számú kutyát befogadni, egyrészt a hely, másrészt az anyagiak szűkössége miatt.

Utóbbi nehézségen igyekszik segíteni a hagyományos adventi licit, amit idén is megszervez az egyesület. Az árverésre bocsátandó felajánlásokat – a licit kiinduló összegével, a felajánlott termék, szolgáltatás rövid leírásával és egy arról készült fotóval – november 22-éig várják a Bogáncs közösségi oldalán megtalálható elérhetőségek valamelyikén. A licit advent első hetében indul, a befolyt összeggel minden licitáló a zalaegerszegi állatmenhely árva lakóit támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!