Állatvilág

2015.08.14. 13:31

Az enyhe telek miatt lett sok a vaddisznó

Az enyhe telek miatt szaporodtak el a vaddisznók: nemcsak az állatok kitűnő alkalmazkodóképessége, hanem a klímaváltozás is fontos szerepet játszik abban, hogy a nyolcvanas évektől folyamatosan növekszik a számuk Európában

Ezt állapították meg a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói. Arról nincsenek pontos adatok, hány vaddisznó él jelenleg a kontinensen mondta a tanulmány szerzője, Sebastian Vetter, ezért vadászati és közúti baleseti statisztákat vizsgáltak, így rögzítették a vaddisznó-populáció változását.

A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem Vadbiológiai és Ökológiai Kutatóintézetének munkatársai 12 európai ország az elmúlt 150 évben mért hőmérsékleti és csapadékmennyiségi adatait hasonlították össze és azt találták: az enyhébb telek után mindig megnőtt a vaddisznók száma. Mivel az enyhe telek egyre gyakoribbá váltak, a vaddisznók egyedszáma jelenleg exponenciálisan növekszik állapították meg a kutatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!