Állatvilág

2015.07.05. 18:19

A fürj, a haris vagy az ugartyúk legyen-e az év madara 2016-ban?

Zalaegerszeg - Egy hete már jeleztük, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület meghirdette Az év madara 2016 közönségszavazást: az egyesület honlapján július 27-én 12 óráig voksolhatnak, akik bele szeretnének szólni a versenybe.

Varga Andor

Mostani cikkünkkel pedig éppen a választásban igyekszünk segíteni: a jelölteket mutatjuk be néhány gondolat erejéig.

A FÜRJ alig ökölnyi méretű, a fácánfélék közé tartozó védett madárka, amely áprilisban érkezik hazai afrikai telelőterületekről. Hazai állománya az 1980-as években erősen lecsökkent, azóta lassan, de országosan nem kiegyenlítetten emelkedik. Hosszú távú vonuló, rá is negatívan hatnak az időjárási szélsőségek, valamint a Földközi-tenger észak-afrikai és dél-európai országaiban ma is divatos, nagyüzemi méreteket elérő mwdárbefogás és -lelövés. A fürj a szárazabb talajú, magasabb füvű réteken és haszonnövény-kultúrákban rejtőzködik, jellegzetes hangja (pitypalatty) elárulja. Remek madarásztúrák szervezhetők megfigyelésére.

A HARIS esetében ugyancsak fontos körülmény a hang: a faj szava jellegzetesen recsegő, latin neve (Crex crex) éppen ezt utánozza. Főleg szürkületkor és éjszaka énekel , mert kifigyelte, hogy a hidegebb és sűrűbb levegőben a hang messzebbre terjed. Télen szintén Afrikába költözik, és télen-nyáron súlyos veszélyek leselkednek rá. A forró földrészen vadásszák (csak Egyiptomban évente 9-14 ezer példányt lőnek le belőle), nálunk pedig a gépi kaszálás pusztít el egész fészekaljakat az élőhelyének számító magas füvű réteken.

AZ UGARTYÚK a Duna-Tisza-köze és a Tiszántúl madara. Rejtőzködő mintás tollazatában bízva gyakran áldogál mozdulatlanná dermedve learatott táblákon, egyéb nyílt térségeken. Jellegzetessége, hogy főleg esti és hajnali szürkületben, valamint teliholdas éjszakákon aktív, mert bagolyszerűen hatalmas szemével a sötétben is jól lát. Szintén vonuló, a telet Észak- és Közép-Afrika félsivatagos és szavannaterületein tölti.

A szavazáshoz pedig irány az MME hivatalos honlapja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!