Állatvilág

2015.04.12. 08:23

Elindult a vércse-expressz

Akik a korábbi évtizedekben várták haza tavasszal a vércséket Afrikából, csak az eget kémlelhették reménykedve az évnek ebben a szakában. Ma viszont már napra kész információk állnak rendelkezésre arról, hogy madaraink merre járnak.

Varga Andor

Az idei tavasz eddig nem látott információkkal szolgálhat hazánk és az Európai Unió egyik legértékesebb, legkülönlegesebb madara, a telepesen fészkelő kék vércsék tavaszi vonulásáról írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ráadásul egyedülálló módon a madarak mozgását bárki nyomon követheti az interneten, a satellitetracking.eu oldalon.

Tavaly a faj kutatásának történetében először a magyar költőállomány három egyede mellett műholdas jeladót helyeztek egy olaszországi, három Kelet-Romániából vonuló, és három közép-ázsiai, kazahsztáni madárra is.

Két kontinens madarai összehangolt jelölésének az volt a célja, hogy kiderítsék, a földrajzilag egymástól nagy távolságra levő fészkelőállományok milyen útvonalakat és éjszakázóhelyeket használnak az őszi és a tavaszi vonulás során. A fiatal madarak rendkívül nagy, akár 70-80 százalékot is elérő természetes pusztulási aránya miatt a darabonként egymillió forintos műholdas jeladókat minden esetben öreg, tapasztalt madárra szerelték a kutatók.

A tíz madárból hét élte túl a tavaly őszi vonulást a költőterületektől légvonalban is több mint 8000 kilométerre lévő dél-afrikai telelőterületekig. A kazah madarak egyike viszont közel 15 ezer kilométert tett meg, mivel nyugati irányba indulva először Kelet-Ukrajnába repült, és csak onnan fordult délnek.

A műholdadós magyar, olasz, kazah és kelet-romániai jelölésű madarak Angola, Namíbia, Botswana és Zambia térségében töltötték a telet. Volt, hogy mind a heten egy 200 kilométer átmérőjű körön belül tartózkodtak Botswanában, hogy aztán szétszóródjanak, és egy közel tíz Magyarországnyi területet kóboroljanak be. Március elején azután lassan észak, Közép-Angola, a tavaszi vonulás képzeletbeli startvonala felé kezdtek mozogni, ahol ismét összegyűltek. A hat madár közül az első kettő már el is indult, így hamarosan megtudjuk, hogy a három, tavaly ősszel Kelet-Romániában, már vonulásban befogott madár honnan is származik, hol van a költőterülete.

Az MME által működtetett satellitetracking.eu honlapra látogatók a kék vércsék (és további 13 madárfaj közel ötven aktív adós egyede!) mellett a közeli rokon amuri vércsék két példányának tavaszi vonulását is nyomon követhetik. Ezek a kékektől kissé keletebbre, Botswanában, Zambiában és a Dél-Afrikai Köztársaságban teleltek, és a hím már elindult az észak-kínai költőterületre vezető mintegy 13 ezer kilométeres úton.

A műholdas jeladózás évről évre újabb titkokat árul el a madarak vonulási viselkedéséről, az egyedek közti hasonlóságokról és eltérésekről. Jó példa erre az idei tavasz, hiszen miközben a jeladós madarak még csak most indulnak Afrika déli térségéből, március 31-én már sikerült megfigyelni egy öreg hím kék vércsét a Vásárhelyi-puszta szélén, Orosháza térségében.

A faj hazánkban fokozottan védett, egyedeinek eszmei értéke félmillió forint. Ragadozó, áldozatait (főleg nagyobb rovarok, de rágcsálók, békák is) nem a levegőben, hanem sebes zuhanás után a földön kapja el. Saját fészket nem épít, általában varjak otthonát foglalja el. Fészekalja 3-4 tojásból áll, 22-23 napig költ, majd a fiókák 27 naposan kirepülnek. A ritkásabb, síkvidéki erdőket kedveli, előszeretettel fészkel telepesen, akár más madárfajok közelében is. Itthon 2009-ben (a vetési varjúval együtt) volt Az év madara .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!