Állatvilág

2017.01.16. 20:55

Hálóba akadt a 2000. madár

Szombaton nyilvántartásba vették a hálóval elfogott és meggyűrűzött kétezredik madarat Botfán, a Mindszenty Ifjúsági Házban. A megtiszteltetés a környéken élő egyik nagy fakopáncsot érte.

Fincza Zsuzsa

- A lábán lévő gyűrű bizonyítja, hogy a közelben, valószínűleg a kastélyparkban lakik" és látogatja a madáretetőt - mutatja a bizonyítékot dr. Illyés Zoltán, az intézmény vezetője. - A nagy fakopáncs a leggyakoribb és a legszebb harkályféle, állandó madár, legfeljebb télen kóborol el kisebb távolságokra.

Az év első madárgyűrűzése a botfai kastélyparkban. Képünkön dr. Illyés Zoltán kezében a 2000. lajstromba vett madár, a nagy fakopáncs Fotó: Fincza Zsuzsa

Az immár madárcentrumnak is számító botfai kastélyparkban a gyűrűzésre összegyűlt gyerekhad és kísérőik minden apró részletet megtudhattak a színpompás madárról, és saját kezűleg is meggyőződhettek arról, milyen kemények a támaszkodó farktollai, amelyekkel megtartja magát, míg a fa törzsén állva hernyók után kopogtat. A kisebb teremtmények közül nagy sikert aratott a csíz, az aprócska pintyféle, amely inkább téli vendégnek számít és nem kerül túl gyakran madarászkézre.

A botfai madarászás immár népszerű családi programnak számít, és már nem csak télen, hanem a táboroknak köszönhetően az év szinte minden szakában és nem csak a környéken. A zalaegerszegi Ady-iskolában tanuló Kovács Gerda ezúttal édesapjával vett részt az év első madárgyűrűzésén, nyáron viszont a Búcsúszentlászlón tanító édesanyjával és tanítványaival táborozott a kastélyban.

Zalai Béla zoológus egy csízt vesz nyilvántartásba éppen

- Már harmadszor veszünk részt a téli madárgyűrűzésen, nem csak Gerdát, engem is érdekel a madarak élete, de leginkább a természetközelség, a gyönyörű környezet vonz a botfai kastélyparkba - árulta el Kovács Ferenc, aki szintén tanár és a pókaszepetki iskolában tanít.

Ha már a pedagógusoknál tartunk: Bogdán Szabolcs, a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium biológia tanára ugyan kisfia kedvéért jár a madárgyűrűzésekre, de buzgón fotografál is, hogy saját képekkel illusztrálhassa a tananyagot. Tanítványa, Kupó Balázs - bár azt mondja, hogy a tinédzser korosztályt már nem hozza lázba egy kismadár látványa - ugyanolyan áhítattal figyeli dr. Illyés Zoltán és Zalai Béla zoológus tájékoztatóit, akár az apróbb csemeték.

A nagy fakopáncsot mutatja dr. Illyés Zoltán, mellette Bogdán Szabolcs és tanítványa, Kupó Balázs

A gyerekeknek a legnagyobb élményt a meggyűrűzött és lajstromba vett teremtmények szabadon bocsátása jelenti. A Petőfi-iskolába járó Forgács Zoli markából például egy zöldike kapott szárnyra, a botfai Seregélyes Jancsi kicsi meleg tenyerében viszont olyan jól érezte magát az év madarának választott tengelic, hogy csak noszogatás hatására volt hajlandó elrepülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!