Állatvilág

2016.05.10. 19:00

Harcsák, süllők, csukák, pergetők

Zalaegerszeg - A MOHOSZ és a Horgászegyesületek Zala megyei Szövetsége közös rendezésében az elmúlt hét végén került megrendezésre a Csónakos Pergető OB I. fordulója a Gébárti- víztározón, tájékoztatott Makovecz Tamás elnök.

Zalai Hírlap

A pergetés olyan horgászati módszer, mely elsősorban ragadozó halak horogra csalására irányul. A csali ennek megfelelően gumihal, wobler, twister vagy villantó. A felsorolt eszközök vízben való mozgatásával utánozzák a kisebb testű halak mozgását, s a nagyobb ragadozó halak ezeket megtámadva kerülnek horogra.

A képen a Sári György kezében látható leső harcsa hossza 102 centiméter. Mellette Szappanos Zoltán. Ez a páros nyerte meg a versenyt. Csónakban a Fishing and Hunting stábja Fotó: Komáromy Zsolt

Az OB I. fordulóján az ország legjobb pergető horgászai vettek részt. Összesen 32 kétfős csapat nevezett a 6 órás versenyre, s csónakból pergetve próbált meg minél több halat horogra csalni. A versenyzők között folyamatosan három mérlegelő csónak közlekedett, az aktuális fogások azonnali mérlegelése érdekében. A kifogott halakat a regisztráció után természetesen azonnal visszaengedték a versenyzők. A versenykiírás meghatározza a beszámítható halak legkisebb méretét. Így a 40 cm-nél kisebb harcsa, a 25 cm-nél kisebb süllő, a 30 cm-nél kisebb csuka, a 15 cm-nél kisebb csapó sügér azonnal visszakerült a vízbe, míg az ennél nagyobb egyedpéldányok hosszát regisztrálták. Az a csapat nyerte meg a versenyt, amelyik összességében centiméterben a legtöbb halat fogta.

A 32 induló csapatból 26-nak sikerült halat fognia. A 113 kifogott halból 65-öt számíthattak be a bírák a mérés után. A legnagyobb hal a 102 cm-es leső harcsa volt. A legkisebb pergetett hal a 15 cm-es csapó sügér volt. A mérlegelt halak átlagos mérete 36 cm. Összetétele: 54 százalékban süllő, 28-ban sügér, 15-ben csuka, 3-ban harcsa volt.

Eredmények: 1. helyezett csapat: Szappanos Zoltán, Sári György (220 cm), második Sztahivits Péter, Nagy András Ferenc (208 cm), harmadik Gégény Viktor, Bosánszky Péter (202 cm).



Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!