Állatvilág

2017.06.20. 07:05

Kutya Meleg van - 7 tipp a kutyák védelmében!

A nagy nyári meleggel nem csak nekünk embereknek, hanem kedvenceinknek sem egyszerű megbirkózni.

Miért fontos a kiemelt figyelem?

Kánikulában a lehűlés nem csak kutyáink komfortérzetét szolgálja, hanem egészsége és akár élete megmentése is ettől függhet. Nem megfelelő körülmények közt tartva könnyen hőgutát kaphatnak, ami azonnali ellátás nélkül végzetes is lehet.

A hőguta jelei kutyánknál

- Gyors lihegés

- Tágra nyílt pupillák

- A nyál megvastagodása

- Vörös nyelv

- Hányás

- Szédelgés

- Hasmenés

- Kóma

Ha ezeket a tüneteket észleljük azonnal vigyük kutyánkat árnyékos, hűvös helyre, és hűtsük testét nedves ruhával vagy törölközővel. Azonban ne hűtsük le túl nagymértékben, vagy túl hirtelen az állatot, mert azzal akár árthatunk is neki, inkább minél előbb juttassuk el állatorvoshoz.

7 Tipp a kutyák védelmében:

Kutyánk verejtékezés hiányában lihegéssel hűti testét, ami akkor hatékony, ha a körülötte levő levegő hűs, ugyanis forró, párás környezetben ez a módszer nem vezet sok eredményre. Legyünk különös tekintettel a kölyök, idős vagy beteg kutyák állapotára, hiszen nekik kisebb az ellenálló képességük.

Biztosítsunk folyamatosan friss, hűvös ivóvizet (ne legyen túl hideg vagy jeges), amit árnyékba helyezünk el kutyánk számára, és naponta többször is cseréljük.

Egyszerű megoldás a lakásban tartott kutyáknál a szoba árnyékolása vagy légkondicionálása, célszerű lehet az udvaron tartott kutyákat is beengedni a házba vagy melléképületbe, hiszen ezeket az épületeket egyébként is hűvösen tartjuk.

Amennyiben az épületbe nem áll módunkban beengedni a kutyát, biztosítsunk számára árnyékos helyet, ami lehetőleg minél nagyobb felület legyen, és biztosítson teljes lefedettséget, hiszen például egy fa lombja sok napsütést átenged.

Gondoskodjunk hűvösebb fekvőhelyről is, hisz a jól megszokott puha ruhával vagy párnával kirakott hely épp ellentétes célt szolgál, mint a hűsítés. Amennyiben idős kutyánk van és mindenképp fontos a fekhely puhasága, beszerezhetünk számára egy hűtő fekhelyet.

A vizet kedvelő kutyáknak felállíthatunk kisebb gyerekmedencét, vagy bekapcsolhatjuk az öntözőrendszert, ami alá kutyánk beszaladhat egy kis felfrissülésre, ha kedve támad. Fontos, hogy a vizet nem kedvelő kutyákat ne kényszerítsük bele a vízbe, inkább kezünkkel locsolgassunk egy keveset a fejére és testére, ügyelve hogy ez ne legyen kellemetlen élmény számára. Aki teheti, el is látogathat egy kutyás strandra, hogy együtt élvezze a strandolás és vízi játékok örömeit kedvencével.

Továbbá ne a legnaposabb órákra tervezzük a hosszú sétákat és kimerítő mozgásformákat, ezeket hagyjuk meg a kora reggeli vagy esti hűvösebb időkre. Illetve soha ne hagyjuk kutyánkat zárt, rosszul szellőző helyen, mint például az autó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!