Állatvilág

2017.01.18. 12:50

Madáretetés télen

Madáretetőnek olyat válasszunk, ami jól tisztítható, de ne tegyünk bele kenyeret, mert a kelt tésztafélék bélgyulladást okozhatnak a madaraknál.

Korosa Titanilla

A szakemberek szerint a vadon élő madarak bár fel vannak készülve a természet kihívásaira, nem árt, ha az emberek is besegítenek a téli táplálkozásukba, ezzel is enyhítve azokat a károkat, amiket a természetnek, az állatvilágnak okozunk.

Fotó: Árvay Márton

A madarakat növényi eredetű táplálékokkal, napraforgóval, dióval, valamint állati eredetűvel, szalonnával, hájjal is etethetjük, illetve például a vörösbegy, a házi rozsdafarkú vagy a rigó egy-egy almát is tud hasznosítani, amit a bokrok tövében megtalál.

Fotó: Árvay Márton

Főként a havas, mínusz 5-10 fokos éjszakákon van jelentősége az etetésnek, mert ha megszokták a madarak, számítanak arra a táplálékra. Többségük csak körülbelül egy dekagramm súlyú, így tartalék tápanyagot nem nagyon tud raktározni, ezért ha pár napig nem tud enni, akkor elpusztulhat.

Fotó: Árvay Márton

Az étel mellett érdemes itatót is kialakítani és azt egész évben fenntartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!