Állatvilág

2015.08.30. 08:39

Mediterrán madárgyilkosok

Kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve a madarak a Földközi-tenger medencéjében, ahol évente 25 milliót ölnek meg belőlük, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty közölte a témával foglalkozó első átfogó jelentésében a Birdlife International.

Varga Andor

A nemzetközi természetvédő szervezet melynek hazai partnere a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) becslései szerint Egyiptomban évente 5,7 millió, Olaszországban 5,6 millió, Szíriában 3,9 millió, Libanonban 2,6 millió, Cipruson 2,3 millió, Görögországban 700 ezer, Franciaországban, Horvátországban és Líbiában pedig 500-500 ezer madarat ejtenek el illegálisan. A legtöbb madarat lemészárló 10 földközi-tengeri ország közé tartozik még Albánia is.

Málta nem került fel a tizes listára, ugyanakkor egy négyzetkilométerre számítva a kicsiny szigetországban pusztítják el a legtöbb madarat. A madarak legfeketébb régiója a ciprusi Famaguszta környéke.

A vadászok első számú zsákmánya az erdei pinty, amelyből becslések szerint évente 2,9 millió példányt ejtenek el a régió országaiban. A második leggyakoribb áldozat 1,8 millió példánnyal a barátposzáta, a harmadik helyen álló fürjből 1,6 milliót, az énekes rigóból pedig 1,2 milliót ölnek meg.

A madarakat különböző okból vadásszák, például élelmezési célból vagy élő célpontként a sportlövészetben.

A Birdlife-jelentés rámutat arra, hogy a madarakra sokféleképpen vadásznak, ezek közül a legkegyetlenebb az enyves pálca, amelyhez ragadva a madarak hosszú ideig szenvednek, mielőtt elpusztulnak.

A három, legnagyobb számban pusztított madár megtalálható hazánkban is. Az erdei pinty védett (egyedeinek eszmei értéke 25 ezer forint), 14-16 centiméteres testhosszúságú, díszes tollazatú, nagyon szépen éneklő madár. A nagyobb testű hím 20-29 gramm súlyú ez magyarázza, miért kell belőle ilyen irdatlan mennyiséget megölni. Nehezen áll össze belőle egy étkezés...

Ugyanez említhető a barátposzáta esetében is, mely a szakirodalom szerint 16-25 grammosra hízik, miközben teste 13 cm hosszú. Magyarországon ugyancsak védett, az erdei pintyéhez hasonló eszmei értékkel. A verébalakúak rendjébe tartozó madár folyóárterek erdeiben, parkokban, kertekben rak hevenyészett fészket, melyben évente kétszer, 11-14 nap alatt 4-5 tojást költ ki. A fiókák kirepülésével fészke magától megsemmisül.

Fürjből már jóval szaporább munka ételt készíteni, hiszen egyes példányai 16-18 centiméter hosszúak, súlyuk pedig 75-135 gramm. Alkalmanként 9-13 tojást rak a talajba mélyített fészkébe, amit igyekszik növényzettel eltakarni a ragadozók elől. Fiókái villámgyorsan fejlődnek: kikelésük után azonnal elhagyják a fészket, életük 11. napján már rövid repüléseket hajtanak végre, a 20-on pedig teljesen röpképesek. Három-négy hónaposan válnak ivaréretté. Vonulás közben kisebb távolságokat repülnek, illetve a földön futnak.

De a vadászok elől talán nem elég gyorsan...

Hazánk természetesen nem említhető egy lapon a Birdlife-jelentésben szereplő országokkal. De az MME fenékpusztai madármentő állomásán idén is ápoltak gólyát, amelynek légpuska okozta lőtt sebe volt. Illetve az évben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai felfedtek enyves pálcás (lépvesszős) esetet is. Zala középső részén egy külföldi állampolgár fogott be kis énekeseket ragacsos anyaggal bevont beülőfa segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!