Állatvilág

2016.12.04. 16:40

Odú, etető, gyorsbüfé - Időben készüljünk fel a téli madáretetésre

Zalaegerszeg - Közeleg a karácsony, hóval-faggyal fenyeget a tél - itt az idő, hogy tollas kis barátainkra, a madarakra is gondoljunk.

Fincza Zsuzsa

A Mindszenty Ifjúsági Házat nem véletlenül emlegetik a környék madárcentrumának , szombaton a kastélyparkban népes gyereksereg részvételével bemelegítettek a téli madárgyűrűzésre, s amikor besötétedett, csapatostól behúzódtak a műhelynek használt helyiségbe, hogy dr. Illyés Zoltán, az intézmény vezetője és Zalai Béla zoológus segítségével etetőket, odúkat és madáreleséget készítsenek.

Halász-Lukács Attila, aki megyeszékhely belvárosában lakik és negyedikes a Petőfi suliban, megmutatta, hogyan lehet villámgyorsan elkészíteni egy etetőt, hiszen annak nem muszáj feltétlenül kacsalábon forgó palotának lennie, a madarakat úgyis a tartalom érdekli.

- Az ásványvizes pet palackra vágtam egy bejáratot, alatta a flakont átszúrtam egy fapálcával, ezen kapaszkodnak majd a madarak - mutatta az egyszerű, de nagyszerű etetőt Attila, aki elárulta, majd a Kossuth utcai lakásuk udvarában nyit madármenzát.

A felnőttek segítségével persze komolyabb deszkaépítmények is készültek.

Dr. Illyés Zoltán és kis segítői széncinegéknek készített odúval   Fotó: A szerző

- A legolcsóbb és a célnak leginkább megfelel a fenyőfa deszka - mutatta a már előkészített és méretre vágott faalkatrészeket dr. Illyés Zoltán. - A madáretetők nyitottak, hogy több madár elférjen benne, legyen teteje, ami az eső ellen véd, és az aljának pereme, hogy ne hulljon le róla a mag. A mesterséges odú már bonyolultabb. Ebben nevelkednek a fiókák, tehát fontos, hogy kellő védelmet nyújtson. Legyen elég magas, hogy kényelmes fészket rakhasson bele a madár.

A madarászok büszkén újságolták, idén 2 fészekalja nyaktekercs is felnevelkedett a kastélypark fáira kihelyezett madárodúkban. A hivatalosan röpnyílásnak nevezett bejáratot az előlap felső harmadának a közepére kell fúrni. A mesterséges madárlak teteje elöl nyúljon túl az odún és legyen nyitható, hogy ki lehessen takarítani. A kis testű énekesmadarak egy nyáron akár több fészekaljat is felnevelnek, de az elszaporodott paraziták miatt általában új helyet keresnek.

Pete Sándor Botfán él a családjával és főleg a gyermekei, Zoé, Csongor és Zétény kedvéért tette próbára a kézügyességét - az udvarukba készítettek egy madáretetőt. Csikfalvi Attila is három gyermekével érkezett az ifjúsági házba, Gerda és Dalma dekorációt fabrikált, Johannát a madáretetők érdekelték.

Az sem mindegy persze, hogy majd hova tesszük a madáretetőnket.

- Semmi esetre sem egy puszta közepére, legyen 5 méternyire tőle egy bokor vagy fa, hogy a kismadár oda tudjon menekülni, ha megjelenik egy karvaly. Viszont ne legyen túl közel bokor, mert ha kiront alóla egy macska, a madárnak nincs ideje felreppenni. Valamilyen tüskés ággal, dróttal azt is tegyük lehetetlenné, hogy a cicus felmászhasson az etetőhöz - javasolta Zalai Béla.

- Mivel etessünk?

- Például napraforgómaggal. Olcsó és energiadús. A kisebb magevőknek keverjünk hozzá kölest, lenmagot. Adhatunk faggyút, sótlan zsiradékot, diót, mogyorót, tökmagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!