Állatvilág

2016.09.27. 11:29

Párját ritkító fogás - Nem tudni, a két fecske alfaj hogyan "házasodhatott" össze

Fenékpuszta – Egész Európában ritkaságszámba menő fogást produkált hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Balaton-parti gyűrűzőbázisa.

Varga Andor

A civil szervezet zalai csoportja által működtetett – és egyébként éppen az előttünk álló hétvégén harminc éves – bázison párját ritkító hibrid fecske esett a hálóba: a madár egyik szülője parti, a másik pedig füsti fecske volt minden bizonnyal.A madarat a bázis munkatársa, Varga Júlia szedte ki a hálóból és ő is gyűrűzte meg, illetve a külseje alapján ő fedezte fel azt is, hogy nem hétköznapi fecske az illető.

Később prof. dr. Szép Tibor, a nyíregyházi főiskola tanára, az MME partifecske-szakértője (és egyébként lassan húsz éve elnökségi tagja) is megerősítette: a két faj hibridéről van szó. A madárgyűrűzés több mint százéves nemzetközi históriájában a professzor tájékoztatása szerint mindössze kétszer jegyeztek fel hasonló fogást: 1997-ben Csehországban, 2005-ben pedig Németországban történt ilyen.Varga Júlia elmondta: füsti- és molnárfecske hibridje elő-előfordul a hálóban, ez a kereszteződés azonban szinte példátlan.

lyen madár korábban csak kétszer került madarászok kezébe. Hétfő reggel hét órakor találták a fenékpusztai hálóban a fecskét, amelynek az egyik szülője a parti, a másik a füsti alfajhoz tartozott
Fotó: Varga Júlia

A madarászok sem tudják,  miként jöhetett létre: a parti és a füsti fecske életmódjában, fészkelő helyében (előbbi lösz és homok partfalakban, utóbbi fészekben költ) annyira különbözik egymástól, hogy az „összebútorozásuk” alig képzelhető el.Ettől függetlenül fenékpusztai bizonyíték is van már rá, hogy megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!