Állatvilág

2015.07.05. 16:14

Találkozás az állatokkal - A hőség ellenére sokan elmentek a kápolnapusztai rezervátumba

Kápolnapuszta – A forróság ellenére több száz család látogatott el a Bivalyrezervátumba a hagyományos bivalyfesztiválra.

Benedek Bálint

A látogatók igyekeztek behúzódni az árnyékba, a bivalyok eközben a számukra kialakított hűs vizű természetes medencében tanyáztak. Akadtak azonban olyan példányok is, amelyeket inkább a sűrű dagonya vonzott, ahol megszabadulhattak a testüket ellepő kellemetlen rovaroktól.

– Az 1990-es években 18 állatot tartottak Kápolnapusztán, mára annyira felszaporodott az állomány, hogy 126 darab bivaly alkotja a csordát – mondta Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. – Az állatok jelenleg 120 hektáros területen legelnek, de most pályázat keretében újabb 100 hektárral, a somogyi rész felé terjeszkedve próbáljuk bővíteni a területet – tette hozzá.A bivalyokat régen nagy becsben tartották az emberek, számítottak az erejükre, az állatok tejét, csontját és bőrét is felhasználták, és ízletes húsukat is kedvelték.

A bivalyhús ízét a fesztiválon résztvevők is megismerhették, hiszen a szervező, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jóvoltából bivalygulyást kóstolhattak.

- Olyan, mintha marhahúst ennék, de annál talán szaftosabb - vélekedett Orbán Károly, aki családjával Balatonfenyvesről érkezett. - A rezervátumba három évente visszajárunk, s örömmel tapasztaljuk, hogy mindig kicsit többet ad a szemlélődőknek.

A bivalyok is nehezen viselték a forróságot.  Fotó: Szakony Attila

A nemzeti park munkatársai elégedetten konstatálták a látogatói tömeget, Fejes Éva turisztikai referens szerint a fiatalok számára óriási élményt jelent a tekintélyt parancsoló állatok látványa.

- Érdekes és szórakoztató programokat is szerveztünk, ezekkel igyekszünk felhívni a figyelmet a környezettudatos életmódra - tette hozzá a szakember. - Szürkemarhákat is meg lehet csodálni, az állatsimogatóban kecskék várják a gyermekeket, de még a szabadon szaladgáló ürgék is rendkívül népszerűek. A helyi termelők pedig kézműves termékeiket kínálják.

Az orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány elhozta a nyolcéves, szárnyán megsérült baglyot, Tónit, A madarat a gyerekek élvezettel simogatták. A hat éves Horváth Hunor családja a közeli Zalavárról érkezett, szerintük a bivalyfesztivál ötlete kiváló, s a legkisebbeknek nagy élmény megismerni ezeket az állatokat.

Egy másik asztalnál szintén az orosztonyi alapítvány egyik önkéntese, Kárpáti Nikolett például a bagolyköpetek tartalmát elemezte. Talált többek között különféle rágcsálók koponyájából származó apró szilánkokat. A metszőfogak állásából pedig kiderítette, hogy melyik fajhoz tartoznak. A tegnapi kutatás közepette felfedezett egy közönséges vízicickányt, ám ezen kívül még pocok maradványokra utaló jeleket is talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!