Állatvilág

2017.05.12. 15:40

Védett a fecske, mégis leverik a fészkeket

ZALAEGERSZEG - Rendkívül kevés fecske tért haza ezen a tavaszon az afrikai telelőterületekről Magyarországra - sok ember pedig még ennek a kevés madárnak a dolgát is megnehezíti.

Varga Andor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai szervezetéhez több jelzés is befutott a napokban levert fecskefészkekkel kapcsolatban. Az ügyekben eljárások indultak, melyek vége több százezer forintos bírság is lehet - de ez a madarak meghiúsult fészekrakásán persze már nem segít.

- Épületek felújításánál fordul elő a leggyakrabban, hogy leverik a fészkeket - mondta Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára. - A fészkek áthelyezésére van mód, de csak fészkelési időn kívül, október és március között, viszont akkor is a természetvédelmi hatóság engedélyét kell beszerezni hozzá. Ilyenkor, a költés során már szigorúan tilos minden beavatkozás. Sajnos még mindig nem érti mindenki, hogy ilyen helyzetben az "útban lévő" állatok eltakarítása nem megoldás.

Darázsi Zsolt azt mondta: még nincs rá válasz, miért csappant meg ennyire a visszatért fecskeállomány. De nem kizárt, hogy a madarak maguk néztek más élőhelyek után, mert nálunk, a megújuló szúnyogirtások miatt, annyira kevés újabban az élelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!