Bagod

2016.06.22. 20:40

Korszerűsítették a bagodi iskolát - Kicserélték a nyílászárókat és hőszigeteltek

Bagod - Az energiaszámla akár a harmadával is csökkenhet a következő tanévtől kezdődően a község iskolájában.

Arany Gábor

Erről is beszélt érdeklődésünkre Sipos Ferenc polgármester szerdán délután a Fekete István Általános Iskola tanévzáróján. Az ünnepség alkalmából adták át ugyanis jelképesen az intézmény energetikai korszerűsítését.

Kajári Attila, Sipos Ferenc, Vigh László, Péterné Fatér Edit, Pácsonyi Imre (b-j) a szalagátvágás után
Fotó: Pezzetta Umberto

Az eseményen megjelent Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt járt először az intézményben, és már akkor felmerült az igény a korszerűsítésre. Érthetően, hiszen az iskola legrégebbi épülete immár 60 éve szolgálja az oktatást, később bővítették, de ennek is 40 éve, a tornatermüket pedig negyedszázada vehették birtokukba. Mivel az évek során nem sikerült pályázatot találni a rekonstrukcióra, ezért az országgyűlési képviselő kezdeményezésére született külön kormánydöntés a beruházás finanszírozására. Ily módon az új Széchenyi-terv környezet és energia operatív program támogatási keretéből 150 millió forintot biztosítottak a komplexum felújítására. A beruházás végül 120 millió forintba került. Ebből az iskola mellett a tornatermet, valamint a konyha épületét modernizálták. Kicseréltek 140 nyílászárót és 4000 négyzetméter felület kapott hőszigetelést. Kijelenthető, az elmúlt száz év legjelentősebb beruházásai közé tartozik, ami történt, tette hozzá.

Az ünnepségen a megyei közgyűlés nevében Pácsonyi Imre alelnök megerősítette a szándékot, hogy a község önkormányzatát további fejlesztésekben is támogatják.

 

Az 1300 lakosú község iskolájának nyolc osztályába jelenleg 11 településről jár a 153 tanuló, tudtuk meg Péterné Fatér Edit intézményvezetőtől. Több tanulójuk Zalaegerszegről érkezik, a szülők döntését minden bizonnyal a családias légkör és a színvonal is motiválja. Eredményeiket jelzi például, hogy idén az országos német tanulmányi versenyen a hatodik osztályosok egyéniben és csapatban is második helyet értek el. Ebben a sikerben szerepe van a thüringiai Heilbad-Heilingensdtattal húsz éve létrejött testvértelepülési kapcsolatnak is.

Kajári Attila, a KLIK egerszegi tankerület igazgatója is kiemelte beszédében, a régióban nagyon jó a bagodi iskola híre. Bejelentett egy változást is, szeptembertől a salomvári intézmény a Fekete István tagiskolájaként folytatja működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!