Balatongyörök

2017.03.21. 12:35

Balatongyöröki tervek: gyerekeknek, bringásoknak, strandolóknak, közlekedőknek

A strand és több út is megújul Balatongyörökön a közeljövőben. Az idei év terveit mutatta be a napokban Biró Róbert polgármester a Társas-Kör tagjainak.

Keszey Ágnes

Több mint 400 millió forint a falu idei költségvetésének főösszege. A büdzsé tervezésekor mintegy 14 millió forintos bevételkieséssel kellett számolni az önkormányzatnak az idegenforgalmi adó után járó állami támogatás csökkenése miatt.

Biró Róbert polgármester

– Az ifa-bevétel az elmúlt években folyamatosan emelkedett (2010-ben közel 18, tavaly 29 millió forint volt). Abban bízunk, hogy jó lesz a szezon. Megpróbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni az ellenőrzésre, mert úgy érezzük, hogy a kis magánszálláshelyeken vannak még tartalékok – mondta el Biró Róbert. Az adóbevételeket is felhasználják a falu fejlesztései terveinek megvalósításához, emellett számos pályázatot benyújtott és készít is a település. Az egyik elképzelés a strand korszerűsítése, 60 millió forint ráfordítással, – Napozó és úszó stégeket alakítunk ki- utóbbin át a mély vízhez juthatnak azok, akik csak úszni érkeznek a strandra. Szeretnénk folytatni a térburkolást. Egy része nyárig elkészülne, majd ősszel folytatnánk munkálatokat. Így a teljes partszakaszunkon és a strand közepén végighúzódó sétány épülne ki. A játszóteret szeretnénk bővíteni új elemekkel, és régóta kérés volt, hogy a gyermekmedence mellett is legyenek játszóeszközök. Évek óta keresik a vendégek a értékmegőrzőt, megvalósítására a pályázat lehetőséget biztosít. Az első és a hátsó pénztár mellé az igények alapján ketrecszerű, zárható kerékpártárolókat szeretnénk telepíteni: így nem kell lemálházni a bicikliket. Tervezzük a hátsó pénztárépület átépítését. Erre ősszel kerülhet sor, Az épület átalakításhoz az önkormányzat is biztosít önerőt: a szükséges forrás felét – ismertette a polgármester.

Látványterv a Parkolj és strandolj! beléptetőpontról

Egy másik pályázat segítségével az óvoda melletti tűzoltószertár és a régi iskola felújítását is tervezik. Utóbbiban tornaszobát szeretnének kialakítani, melyben délelőtt az óvodások, délután az aerobok csoport tagjai mozoghatnak. A Temető utca 440 méteres szakaszán a vízelvezető rendszer és az aszfalt megújítása is cél. A 71-es főúton (a körforgalom és a Szépkilátó közötti egy kilométeres szakaszon) járdát szeretnének építeni, de ehhez forrást kell találni, csakúgy, mint a szépkilátói csomópont megvalósítására – Elkezdjük ennek tervezését. A jelenleg kétsávos úton egy osztályozósávot szeretnénk kialakítani azok számára, akik a falu irányába szeretnének továbbhaladni -ismertette Biró Róbert.

A fejlesztések mellett a múlt megőrzésére is figyelnek: a főút mellett húzódó Kövesmezőn, valamint a Szépkilátónál ásatások kezdődnek. Előzetes régészeti kutatások szerint e területeken kelta, illetve neolitikum korabeli maradványokat is rejt a föld.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!