Balatongyörök

2015.07.01. 14:59

Új kilátót avattak fel Balatongyörökön

Balatongyörök – Vörös fenyőből készült csigalépcsőn juthatunk fel a Keszthelyi-hegység büdöskúti pihenőhelyének közelében álló Padkűi kilátóhoz, mely a térség legújabb és legmagasabb építménye. 408 méter magas hegytetőn áll a 19 méter magas kilátó, melyet szerdán adtak át.

Keszey Ágnes

13 méteres magasságból csodálhatjuk a nyugat-balatoni tájat, a települések s a Balaton egy részét, s a dolomitvonulatok fajgazdag erdői is látogatók elé tárulnak.

A Padkűi kilátó elkészültével már hat építményről csodálhatják meg a természetjárók a Keszthelyi-hegységet. A Medvehagyma-tanösvény mentén, Balatongyörök határában készült el az új kilátó. Régebben egy magasles állt itt, mely eredetileg az erdőművelési munkák bemutatására épült.

A Bakonyi Attila építész által tervezett kilátó szerdai átadásán Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója az erdészeti cég közjóléti létesítményeinek jelentőségéről, a természeti szépségek testi-lelki megújulást nyújtó hatásairól és az erdők megújításáról is szólt.

– A kilátó teraszáról a balatoni panorámát is megcsodálhatjuk, de bepillantást nyerhetünk a hegység változó és változatos erdei ökoszisztémájába is, A Keszthelyi-hegységben két évvel ezelőtt kezdődött a feketefenyők tömeges, járványszerű pusztulása. Az egészségügyi kitermelések mintegy négyezer hektárt érintettek. Az elszáradt lombos fákkal együtt kétszázezer köbméter faanyag kitermelésére került sor. A fakitermeléseket persze az erdészeti és természetvédelmi szabályok szigorú betartásával végeztük, melyeket az erdők megújítása követ. A tájképet eddig meghatározó fenyvesek helyét őshonos lombos erdők foglalják majd el. A kilátóról az erdőállomány átalakításának folyamata is nyomon. kísérhető

Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere a kilátó turisztikai jelentőségét méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!