Balatongyörök

2017.06.12. 13:38

Új szabályok és használati díjak a közterületeken

BALATONGYÖRÖK A hónap elején lépett életbe a közterület használatáról szóló rendelet, melybe új elemként bekerült a közterület bontási engedélyről szóló szabályozás is.

Keszey Ágnes

A módosítás célja az volt, hogy minden közterületre (beletartozik a strand, Dísz tér és a Szépkilátó is), a járdákra és zöldfelületekre is egységes szabályok vonatkozzanak. Eddig vagy szerződést kötöttek az igénylőkkel, vagy a polgármester határozattal engedélyezte a közterületek használatát, mostantól minden kérelmezővel szerződést köt az önkormányzat. A módosítás érinti a használatért fizetendő díjakat is.

A rendelet természetesen felsorolja, mi minősül közterület-használatnak, s ezeknek tételesen mikor, hol, milyen díjai vannak. Bíró Róbert polgármester hozzátette: próbálták közelíteni ezeket a a balatoni átlaghoz, de még mindig jóval alatta vannak ennek. Varga Viktória aljegyző a részletekről szólva ismertette: a legnagyobb változás a közterület-bontási hozzájárulás bevezetése, ami azért vált szükségessé, mert sok esetben a kivitelezők nem állították helyre a területet. Mostantól a bontásnak is van díja, valamint ezen kívül egy letéti számlára négyzetméterenként meghatározott összeget be kell fizetni, mely a megfelelő helyreállítás után visszajár a kivitelezőnek. E munkálatokat (melyeket november 1-je és március 31-e között nem lehet elvégezni) minden esetben engedélyeztetni kell, meghibásodott közművezetékek helyreállítása kivételével, ám a tulajdonos ezt 24 órán belül köteles bejelenteni és megjelölni a helyreállítás időpontját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!