Bánokszentgyörgy

2017.05.07. 16:50

Nagy hasznát veszi a falu a mezőgazdasági járműnek

Alig, hogy megérkezett, már munkába is állt az a kistraktor, melyet a település önkormányzata vásárolt nemrégiben.

Szabó Zsófia

Régóta dédelgetett vágya volt a község vezetésének egy saját, mezőgazdasági haszongépjármű.

- Hosszú évek óta szerettünk volna egy négyévszakos kistraktort, melyet mezőgazdaságban és a kommunális munkák során is alkalmazhatunk - jelezte Baumgartner László, a falu első embere. Hozzátette: sokáig anyagi gátjai voltak beruházásnak, azonban a Start mezőgazdasági mintaprogram által nyújtott állami támogatásból és némi saját forrásból végre tudtak egyet venni.

- Négymillió forint volt a pályázati hozzájárulás, az önkormányzat pedig nyolcszázötven ezer forint önrészt biztosított a megvételhez - fűzte hozzá a településvezető, aki elmondta: amellett, hogy szántani, vetni és aratni is tudnak majd a járművel a közfoglalkoztatottak által gondozott földeken, a mindennapok során is nagy hasznát veszik „közvetve" a helybéliek is.

Baumgartner László polgármester a többfunkciós járművet mutatja Fotó: Szakony Attila

- Télen hóeltakarításra, valamint az időseknek tűzifa házhoz szállítására is tudjuk használni. Továbbá a tervek közt szerepel egy csatlakoztatható, kalapácsos fűkasza vásárlása is, önköltségi áron - fogalmazott Baumgartner László.

A kabinos, alacsony üzemeltetési költségű munkagép műszaki paraméterei kapcsán a falu elöljárója kiemelte: a huszonöt lóerős, háromhengeres dízelmotorral felszerelt traktor a szervókormánynak köszönhetően nagyon jól irányítható, ennek folytán szűk helyen is könnyebben meg lehet vele fordulni. A differenciálzár pedig, ami szintén található a távol-keleti gyártmányú járműben, akkor nyújt nagy segítséget, amikor vizes, laza szerkezetű talajon kell alkalmazni.

A polgármester hangsúlyozta: természetesen a kétkezi munkavégzés végére sem kerül pont, a huszonkét közfoglalkoztatottnak bőven akad teendője az idénymunkálatok révén a földeken. Több száz négyzetméteren termelnek - többek közt - zöldborsót, burgonyát, kukoricát és salátát. Míg a fóliasátorban szépen növekszik a paprikapalánta, melyeket hamarosan kiültetnek. Továbbá ciróktermesztésen is gondolkodnak, melyekből télen seprűket kötnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!