Bázakerettye

2016.12.11. 20:23

Az olajiparosok is csatlakoztak az ’56-os forradalomhoz

Bázakerettye - A magyargyilkos szovjet tankoknak nem szállítanak olajat - jelentették ki az ’56-os forradalom idején a zalai munkások.

Gyuricza Ferenc

Többek között ez is elhangzott azon a konferencián, amelyet az '56-os forradalom és szabadságharc 60 éves jubileuma apropóján szerveztek Bázakerettyén. A helyi eseményeket a Vas Megyei Levéltár munkatársa, a helyi kötődésű Bajzik Zsolt elevenítette fel, az olajiparhoz kötődő további történésekről pedig Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója tartott előadást.

- A hatvanadik évfordulóra több eseményből álló rendezvénysorozatot terveztünk, s ez a falunapon egy képanyag-kiállítással már kezdetét is vette - magyarázta Iványi László polgármester. - Ezt követte az október 23-i ünnepség, s most a konferenciával zárul a sorozat, de a kiállítás még márciusig megtekinthető lesz.

Iványi László polgármester (balról) és Bajzik Zsolt a márciusig látható kiállítás egy részlete előtt Fotó: Gyuricza Ferenc

A tárlat többek közt azért is különleges, mert az '56-os forradalom és szabadságharc idején vidéken csak kevés színes fényképfelvétel készült. Bázakerettyén Csonkás Sándor örökítette meg színes technikával az eseményeket, s ezeket a képeket azóta többen is felhasználták. A legizgalmasabb jelenetek most újra megtekinthetőek a községben.

A konferencián az is elhangzott, hogy Bázakerettyén nem követelt halálos áldozatot sem a forradalom, sem a megtorlások időszaka, ám a fővárosi események során egy várföldei származású fiatalember, a sorkatonai szolgálatát teljesítő Balázs Aladár András életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!