Becsvölgye

2014.10.04. 10:48

Közösségi aszalót avattak Becsvölgyén

Becsvölgye - A IX. Göcsej Szüreti Fesztivál nyitóeseményeként közösségi aszalót avattak fel szombaton a településen.

Magyar Hajnalka

A létesítmény az összesen több mint 22 millió forintos támogatottságú Magyarország - Horvátország határon átnyúló együttműködési program égisze alatt valósult meg. Mint Magai Ágota, Becsvölgye polgármestere elmondta, a Zalai Falvakért Egyesület koordinálásával lezajlott Őrállók öröksége program keretében két horvát és három zalai település együttműködése bontakozott ki az elmúlt másfél évben, a természeti és kulturális értékek, a hagyományos életmód megóvása, megőrzése jegyében. Két örökségpont köré sűrűsödött az értékmentés, az egyik az aszalás hagyománya, a másik pedig a kenyérsütés. Előbbi kézzel fogható hozadéka a Faluház mellett felépített közösségi aszaló, ami egyfelől lehetőséget teremt a helybélieknek, hogy az aszalás ősi mesterségét felelevenítve saját maguknak készítsenek aszalt gyümölcsöt, másfelől a turisták számára is érdekesség és vonzó élmény. Az új épületben elsőként almát, körtét és szilvát aszaltak, s a rendezvény résztvevői meg is kóstolhatták a végeredményt. Az aszaló létrehozására 3,7 millió forintot fordítottak a támogatásból.

Vigh László országgyűlési képviselő arra buzdított, sáfárkodjunk jól a ránk bízott kincsekkel (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az avatón a polgármestert követően Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára szólt az öt település - Csesztreg, Becsvölgye, Kerkaszentkirály, Podturen és Domasinec - számos hangulatos rendezvényt eredményező baráti együttműködéséről, s a tervezett folytatásról.Végül Vigh László országgyűlési képviselő beszélt a generációkon átívelő hagyomány- és tudáslánc megőrzésének fontosságáról, a falusi közösségek sajátosságairól, összetartó erejéről,  majd felavatták a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!