Belezna

2016.07.28. 13:53

Talajradart is bevetettek - A kút mélyére néznének...

Belezna – Noha csak egy hétig, de folytatódik Zrínyi-Újvár feltárása. Az ásatás közepedte, tegnap egy talajradart is bevetettek a vár egykori kútjánál.

Pásztor András

A speciális eszközt azért vetették be a régészek, mert a korabeli feljegyzések szerint Zrínyi-Újvár elestét követően a vár kútjába dobálták a harc közben esett katonákat. Nos, a radar csonvázakat nem jelzett, ám azt igen, hogy 6-8 méter mélységben megváltozik a talaj szerkezete. A szakemberek mindebből arra következtetnek, hogy valami lehet az egykori kút mélyén.

– Szeretnénk kiásni a kutat, jóllehet ehhez egyelőre nincs elegendő anyagi forrásunk – árulta el dr. Vándor László, nyugalmazott megyei múzeumigazgató, aki az ásatás vezetője is. – Reméljük, hogy az Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatunk pozitív elbírálásban részesül és akkor szeptemberben visszatérhetünk a területre.

Zrínyi-Újvár feltételezett kútja. Varga Máté régész (jobbról), dr. Vándor László ásatásvezető és Bartha Tibor hadszíntérkutató a radaros mérés alapján a mélyben újabb leleteket remél

Szóval az ásatás résztvevői nincsenek elkényeztetve, mint kiderült: most is csak azért tudnak haladni a munkálatokkal, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói és növendékei szívügyüknek tekintik az 1661-ben épült vár feltárását, ami ráadásul az egyetlen történelmi hely a mai Magyarország területén, ami Zrínyi Miklóshoz köthető.

– Az ásatások 2001-ben kezdődtek, de mindig is pénz híján voltunk – ismerte el dr. Vándor László, aki elmondta: az elmúlt 15 esztendő során sikerült feltárni a parancsnoki épületet, megtalálták a korabeli vár kútját, most pedig a védműveket kutatják.

– A vár elfoglalása után a török utászok szó szerint felrobbantották, azaz a földdel tették egyenlővé a várat – vette át a szót Varga Máté, a kaposvári múzeum régésze, aki ottjártunkkor a nagy fa cölöpökből készült sánc elszenesedett nyomait tárta fel.

Az idei évet egyébként Zrínyi-emlékévvé nyilvánították, melynek keretében sok programra és protokolleseményre kerül sor, de a vár feltárásának támogatására valahogy senki sem gondolt. Olyannyira, hogy még a várhoz vezető kis hidat sem sikerült felújítani, tulajdonképpen néhány rozsdás szög tartja össze a tákolmányt. Lapunk tavaly nyáron egyébként cikket is közölt a fahíd rossz állapotáról, de azóta sem történt előrelépés, pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakemberei már a terveket is elkészítették. A kis híd problémája egyébként pontosan tükrözi a vár feltárásának nehézségét is, Zrínyi-Újvár ugyanis Somogy és Zala megye határán áll, azaz senki sem érzi igazán magáénak a történelmi emlékhelyet.

És, hogy mi lesz a vár kútjával? Dr. Vándor László, az ásatás vezetője – mint az fentebb is írtuk – szerete a dolgok mélyére nézni, ám, hogy erre mikor és milyen forrásból kerülhet sor, azt egyelőre még homály fedi. Egy biztos: a talajradar szerint valami van a kút alján...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!