Belföld

2009.05.27. 02:27

Az autógyárak drágítanak

ZH - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, dr. Győző Gábor az év végéig további értékesítési csökkenést valószínűsít.

Hajdu Péter

- A tavalyi 158 ezer eladott új autóval szemben idén várhatóan 85-90 ezer darab között alakul az új autók eladása. A kereskedelmi hálózat számbeli csökkenéséről nincsenek adataink, de a múlt héten volt alkalmam több megye márkakereskedőjével beszélni. Szerintük is most jön a feketeleves, mert most már az autógyárak elkezdték az áremeléseket, ami jelentősen visszafogja majd az értékesítést - mondta Győző Gábor, aki az idei forgalomcsökkenés okait három fő körülménybebn jelölte meg: - A leglényegesebb a gazdasági válság, ami miatt a vásárlók igencsak meggondolják, vegyenek-e új autót. Az emberek bizonytalanok jövőbeni jövedelmi lehetőségeikben, és már nem mernek hitelt felvenni. Másodszor szigorodtak a hitelfolyósítás feltételei, amivel egyébként egyetértünk, mert a nulla százalékos önerővel párosított konstrukciók meggondolatlan vásárlásokat generáltak. A harmadik tényező pedig az, hogy túlzott méretű volt a magyar értékesítési hálózat. Elsősorban azoknak a kereskedőknek lesz pénzügyi gondja, akik kis szervizháttérrel rendelkeznek, vagy van nagyobb szervizhátterük, azonban nincs elég munkájuk. Ezt a nehéz időszakot csak az úgynevezett vevőszolgálati tevékenység növelésével, és az ezen a területen alkalmazható vevőkedvezmények fokozásával lehet túlélni - fejtette ki véleményét az importőrök egyesületének vezetője. Elmondta, az autóspiaci gondokon lehetett volna enyhíteni, például az általuk is javasolt roncsprémium bevezetésével, amit azonban elutasított a kormány. 


Kapcsolódó cikkünk - kattintson a címre

Nyáron jön a halál? - Szalonok gazdasági válságban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!