Belföld

2009.05.04. 07:29

Húzós hetek jönnek - Vizsgadrukk kizárva?

Megyei körkép - Hétfő reggel, mint megannyi társuk, négy kanizsai fiatal is elkezdi írásbeli magyar érettségi vizsgáját. Kiderül az is, melyiküknek volt igaza: Ady, Radnóti, József Attila vagy Babits szerepel-e a kidolgozandó tételekben. A diákok vizsga előtti utolsó napjait mi is végigkövettük.

Zalai Hírlap

- Valljuk be, hogy egy érettségi magában már nem sokat ér, de mégis izgulok egy kicsit - morfondírozott Fehér Eszter. A mellette ülő Kepe Nóra és Örkényi Róbert jelezték: izgalomra semmi ok.- Megítélésem szerint alapból legalább egy diploma kell a boldoguláshoz, de még jobb, ha kettő van belőle, és ami a legfontosabb: a határon túl kell felhasználni - fejtegette Robi, miközben egy tükör kockát tekergetett kezében, a kis játékszer egyébként ott lesz nála a vizsgák napján is. - Én is kifelé kacsingatok, Belgiumba, azon belül Leuven városába szeretnék menni, s vegyészmérnökként dolgozni. Ehhez persze most két emelt szintű érettséginek kell jól sikerülnie, matekból és kémiából. De szerintem nem lesz gond...

Bár Eszter tart a vizsgától, a középiskolában töltött évek alatt ő is bizonyította már tehetségét és tudását: például földrajzból az OKTV-n ért el előkelő helyezést. Ami a várható tételeket illeti, magyarból Nóra Radnótira, Róbert Adyra, Eszter pedig Babitsra tippelt. 

A gyorsan váltott néhány mondat után hárman háromfelé mentek: az utolsó tanórákat még le kellett tudniuk, aztán irány haza, készülni kell a hagyományos Kékszalag-bálra, amelyen elbúcsúznak tanulmányaik helyszínétől.
- A kékszalag afféle elbúcsúzós, összeborulós, sírós rendezvény - mosolyodott el a Corvinus Egyetemre felvételiző Kepe Nóra, majd elárulta: már eldöntötte, mivel veszi elejét a vizsgadrukknak. - Rengeteg csoki és ásványvíz. Ez mindig bevált. Nóri édesanyja, Kepe Tiborné, Klári rögtön leszögezte: ismeri a lánya felkészültségét, nem aggódik tehát.

- Végigtanulta a középiskolai éveket, OKTV-n is kiválóan szerepelt, ráadásul a felvételi szempontjából fontos két tantárgy közül a történelem már kipipálva a versenyeredményei miatt, tehát a háromból igazából csak egyszer kell nagyon jól teljesítenie - mondta jogos büszkeséggel. - Amikor a gyerekek az iskolába kerülnek, bármit is tanít az ember, kezdettől fogva az érettségi szem előtt tartásával teszi - hangsúlyozta Hajduné Szabó Ágnes, a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium magyartanára. - Van arra lehetőség, hogy a kötelező tananyag mellett a tanár válogasson az irodalomkönyvből, ám hogy mit választ és mennyit, az mindenkinek a saját felelőssége. A gyerekektől is függ, mire helyezzük a hangsúlyt. A nyolcosztályos érettségiző diákjaimnak útravalóul azt tanácsoltam, kipihenten jöjjenek a magyar írásbelire, ne féljenek tőle. Higgyék el, kaptak annyit és gyakoroltak annyit, hogy meg fogják tudni jól írni a dolgozatot.



Zalaegerszegen az Ady-gimnázium végzôs diákjai, a 12. A-sok Stefán Gábornál szerenádoznak. A tanár úr korábban egy szalagavatós táncot tanított be nekik, ezt megköszönve keresték fel a fiatalok
Fotó: Ohr Tibor

Vajda László nyugalmazott megyei művelődési osztályvezető több mint két évtizede érettségi elnök.- A diákok többségében a középszintű érettségit választják, és elmondható, komolyan veszik a megmérettetést. A vizsgák során ma már nem annyira a lexikális ismereteket kérik számon, sokkal inkább a képességeket, készségeket mérik - emelte ki. Hozzátette, az új, kétszintű érettséginél a pontszámok zömét az írásbelik adják, ezért is jelentős ez a próbatétel.

Az eltelt idő során élményekkel és nehéz szituációkkal egyaránt találkozott. Utóbbira példaként mesélte: - Az egyik iskolában matek írásbelin gyanús lett a felügyelő tanároknak, hogy sorban egymás után mennek ki vécére a diákok. Persze a dolgozatok javításakor egyértelművé vált, kik használták a mellékhelyiségbe rejtett segédeszközt...

Bár tanulással már nem járt, Kanizsán csütörtökön is be kellett menniük a fiataloknak az iskoláikba. Ekkor rendezték ugyanis a bolondballagást, melyen Hamupipőkétől a rosszlányig, rendőrtől a terroristáig mindenféle jelmezes diák részt vett. Köztük Gaál Fruzsina, aki az utolsó napon rendőrként járta a várost - egyelőre csak jelmezben, de a jövőben akár hivatalosan is egyenruhába bújhat, hiszen a körmendi rendészeti szakközépiskolába szeretne bejutni. 
- Húzós hetek előtt állok, mivel hat tárgyból vár rám vizsga: a magyar, matek, töri után németből, földrajzból és testnevelésből is bizonyítanom kell - magyarázta a mosolygós fiatal lány. - Most még nem nagyon izgulok, szerintem majd hétfőn, a kezdéskor tör ki rajtam a frász. Addig rohangálok mindenfelé, intézem a dolgaimat.

Zalaegerszegen az Ady- gimnázium végzős diákjai, a 12. A-sok szálltak le a buszról, várta már őket Stefán Gábor, aki korábban egy szalagavatós táncot tanított be nekik, ezért jöttek szerenádozni a fiatalok a tündérpofa tanár úrhoz. Útközben szólt a nóta, inkább hangosan, mint szépen. Miután csak fiatalokat láttunk, Kovács Izabella szerenádozótól kérdeztük: hát az osztályfőnök?

- Ő nem jött velünk, mi döntöttük el, hogy eljövünk a Stefán tanár úrhoz is, a dalokat is egyedül választottuk.


A helyszínre érve a fiatalok elfoglalták a teraszt: a nagy nyüzsgésben néha fel-felcsendült egy nóta, de az énekléshez meg kellett várni, amíg sötét lesz. Elő a papírokkal, na de, hol van már a Húsz év múlva! A mai fiatalok már nem ezt éneklik, ehelyett szólt a Börtön ablakában, a Jég dupla viszkivel, Peti szólójával, a Holnap hajnalig és a Csavard fel a szőnyeget. Stefán tanár úr el van ragadtatva, bár inkább az igyekezettől, mintsem a kellemes hangoktól. A vendéglátó lilahagymás zsíros kenyeret kínál, s lassan a dalok helyét átvette a beszélgetés és a régi sztorik.

A vizsgák menetrendje
● A fiatalok hétfőn magyar nyelvből és irodalomból, 
kedden matematikából, 
szerdán történelemből, 
csütörtökön angol, 
pénteken német nyelvből vizsgáznak. 
A további menetrend:
● május 11.: nemzetiségi nyelv és irodalom
● május 12: biológia, ember- és társadalomismeret, etika
● május 13.: fizika, rajz és vizuális kultúra
● május 14.: kémia és földrajz
● május 15.: emelt szintû informatika, latin és héber nyelv



Szerzők: Horváth Viktória, Sinkovics Eta, Szalabán Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!