Belföld

2011.05.30. 14:33

Magyarországot is elérte? Eddig nyolc betegnél vetődött fel a hasmenésjárvány gyanúja

Hétfőig nyolc olyan beteget jelentettek az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), akinél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

MTI

 Elmondása szerint a nyolcból öt minta negatív lett, három esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. Hozzátette: a betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség.
   
A nyolc magyarországi kólibaktérium-gyanús beteg nem állt kapcsolatban egymással, tehát nem egymást fertőzték meg. Valamennyien Németországban tartózkodtak a közelmúltban, illetve gyanús terméket fogyasztottak.
   
Szabó Enikő ezúttal is felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni.
   
A helyettes tiszti főorvos arra is kitért, hogy hétfőn az uniós szakemberek telefonos konferenciát tartanak, és megosztják legfrissebb információikat a járványról.
   
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy még Németországban sem tudták teljes bizonyossággal azonosítani azt a zöldséget, amely a fertőzést okozta.
   
Melles Márta, az OEK főigazgató főorvosa kiemelte: a baktérium kis mennyiségben is súlyos fertőzést okoz. Mint mondta, az első tünet a hasmenés, és később láz is kíséri. Sokszor a beteg már jobban érzi magát, amikor kiderül, hogy szövődményként veseelégtelenség alakult ki.
   
Németországban tizenkettőre emelkedett a hasmenésjárvány áldozatainak száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen apró, derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hétvégén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.
   
Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Ezeken kívül több országban, például Ausztriában számos zöldséget vontak vissza a boltokból, valamint semmisítettek meg.
   
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfő reggel úgy nyilatkozott: valamennyi spanyol eredetű friss élelmiszert ellenőrizték Magyarországon, és nem találtak köztük fertőzöttet.

 

Európán kívül is terjed a hasmenésjárvány

Németországon, sőt már Európán kívül is terjed a veszedelmes EHEC-baktérium. Hétfői hír szerint három amerikai állampolgárt is megbetegített a kórokozó; korábban mindhárman Németországban jártak.

Az Európai Bizottság adatai szerint Svédországban eddig 30 megbetegedést jegyeztek föl, közülük 13 személynél súlyos veseelégtelenség lépett fel. Dániában 11 ember fertőződött meg EHEC-baktériumtól, ebből ötnek veseműködési zavarai vannak. Nagy-Britanniában három, Ausztriában kettő, Hollandiában egy fertőzöttről tudnak.
   
Az Európai Bizottság legkésőbb szerdára várja az eredményét annak a vizsgálatnak, amelyet az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány kiindulópontjának vélt két spanyolországi agrártelepen végeznek - közölte egy EU-illetékes Brüsszelben. Az almeríai és málagai gazdaságban már pénteken talaj-, víz- és termékmintákat vettek, azóta egyetlen uborka sem hagyta el a telepeket.
   
Az EHEC-baktérium utoljára öt évvel ezelőtt bukkant fel Európában - emlékeztetett az uniós szakember, aki dicsérte a németeket. Az ottani hatóságok ugyanis hamar rájöttek, hogy a kórokozó nem húsban vagy tejben rejtőzik, így gyorsan ki tudták zárni a zöldségfélék mellett szóba jöhető egyéb veszélyforrásokat.
   
Az EHEC-baktérium diagnosztizálása hagyományos módszerrel akár hét napot is igénybe vehet. Egy római laboratóriumban, amely az Escherichia coli baktériumot kutatja, most azon fáradoznak, hogy gyorsabb módszert dolgozzanak ki.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!