Belföld

2011.07.18. 07:44

Erővel a nehézfiúk ellen

Szeptember elsején lép életbe a parlament által múlt hétfőn elfogadott, a sporthuliganizmus visszaszorítását célzó törvényi szigorítások zöme. Lévén szó döntően a labdarúgásról, Magyarországon mindenki érintett, illetve szakértő. És vajon ki hogy fogadja a bekeményítést?

Varga Andor

- Úgy tűnik, mintha a magyar futball minden bajáért a szurkolói kemény magokat tennék felelőssé - adott hangot nemtetszésének. - Pedig az emberek nem miattunk maradnak távol a stadionoktól.

- Úgy tűnik, mintha a magyar futball minden bajáért a szurkolói kemény magokat tennék felelőssé - adott hangot nemtetszésének. - Pedig az emberek nem miattunk maradnak távol a stadionoktól.

- Sőt, merem állítani, hogy sokan még azért járnak ki a meccsekre, mert az ultrák teremtenek a pályákon valami hangulatot - folytatta Lahocsinszki. - Elég belegondolni: vannak az úgynevezett kiemelt kockázatú meccsek, mint mondjuk a Zete-Hali, a Fradi-Újpest, meg a Diósgyőr-Debrecen, melyeken ugye általában a balhé megtörténik. Ha valóban ez rettenti el a nézőket, akkor miért ezeken az összecsapásokon vannak mégis a legtöbben?

A vezérszurkolóhoz hasonlóan rangsorolja a magyar futball igazi bajait Tóth Krisztián, a megye első számú futballklubjának marketingvezetője is. A soproni fiatalember húsz évvel ezelőtt, szülővárosa futballcsapatának fanatikusaként került közel a sportághoz, s úgy látja: a stadionjaink ma azért üresek, mert gyenge a futball, mert az embereknek nincs elég pénzük és a szórakozásokon spórolnak, illetve mert a stadionok és a hozzájuk tartozó kiszolgáló létesítmények finoman szólva nincsenek a legjobb állapotban.

- A ZTE-nél példásan jó kapcsolat van a klub és a szurkolói csoportok között - mondta Krisztián -, ennek is köszönhető, hogy a mi stadionunkban eddig szerencsére semmilyen, a médiumok által nagy botránynak titulált rendzavarás nem történt. Úgy gondolom, a törvényi szigorítás miatt az igazi kemény fiúk egy kicsit biztosan visszavesznek majd; legalábbis kivárnak, amíg kiderül, valójában mennyire kell tartania a renitenseknek az elzárástól.

A Zete marketingese szintén egyetért azokkal a szurkolói kritikákkal, hogy a változtatást az érintettekkel való egyeztetés, párbeszéd nélkül, erőből hozta meg a parlament. (A szavazáskor egyébként a voksok közül 250 volt az igen, illetve 91 a nem.) Lahocsinszki Róbert ehhez még hozzáteszi: olyan emberek írták a törvényt, akik életükben nem jártak futballstadionban.

- Innen nézve csak parasztvakítás, hogy a szövetség új vezetése szurkolói irodát hozott létre, melyben a képviselőink társadalmi munkában dolgoznak - dohogott az Armada vezetője. - Minek vannak, ha egy számunkra ilyen fontos törvény megalkotásába nem vonják be őket?

A jogszabály még nem jelent meg, így azt pontosan az általunk megkérdezettek egyike sem ismeri, de a szurkolók így is sorolni tudják a szerintük aggályos pontokat. Kifogásolják, hogy a pályára mondjuk egy koreográfia részeként pénztárgépszalagot behajító szurkoló 50 ezer forintos bírságtól kétéves szabadságvesztésig terjedő büntetést kaphat, de visszaesőként (és ugyanez érvényes a pályára berohanásra vagy az ellenfél szektorában kalandozásra ; különös tekintettel ha csoportosan és felfegyverkezve történik a dolog) akár három év is lehet az ódium. Szerintük rossz húzás volt a törvényalkotók részéről az is, hogy mostantól nem csak a meccsen randalírozó számít sporthuligánnak, az oda- és a hazaút ugyanilyen elbírálás alá esik. A drukkerek szerint itt esély van rendőri túlkapásokra: akár egy sima kocsmai garázdaság is hosszú börtönt érhet, ha a hatóság úgy akarja. De azzal sem értenek egyet, hogy a stadionok hétköznapi rendezői túlzott jogosítványokat (például: igazoltatás) kapnak.

- A rendezők nagyon sok helyen korábbi fanatikusok közül kerülnek ki, épp azért, hogy a saját kemény maggal könnyebben szót értsenek - vázolta a helyzetet Lahocsinszki Róbert. - És ha extra hatalmat kapnak, vajon mi tartja majd vissza őket, hogy fitogtassák azt az ellenfél táborának rovására?

Az új szabályozás fontos része az is, hogy értelmében létrejöhet egy, a rendőrség által kezelt nyilvántartás, a sportrendezvényekről kitiltott nézők adataival. 2012. július elsején lép életbe a szabály, hogy kiemelt kockázatú hazai meccsekre beléptetőrendszert kell alkalmazni, s a nézők csak névre szóló bérlettel, illetve jeggyel mehetnek be a lelátóra - ez az esetleges rendbontók azonosítása miatt is lényeges, illetve így a bejáratnál ki lehet majd szűrni azokat a huligánokat, akiket korábbi kihágások miatt eltiltottak a meccsek látogatásától.

- A rendőrség mindenképpen pozitív változást remél a munkájában, illetve a stadionok rendjében is az új törvénytől - mondta kérdésünkre Szakál Ferenc alezredes, a megyei főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. Kiemelte: Zalában eddig sem voltak jellemzők a kirívó szurkolói megnyilvánulások, de a helyzeten lehet javítani és kell is, hogy a meccsre járás valóban családi programmá válhasson.

A sportág zalai szövetségét igazgató Józsi György ugyancsak üdvözli a változásokat és abban bízik, hogy jóvoltukból más lesz a hangnem és a hangulat a megyei szintű bajnoki találkozókon is. Mint mondta: ezekben a pontvadászatokban is megvannak azok a forró párosítások, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítani, ahogy ez (együttműködve a rendőrséggel és a polgárőrökkel) megtörtént eddig is.

- Ha megjelenik a törvény, leülünk a rendőrség vezetőjével és pontosan meghatározzuk a teendőket - fogalmazott Józsi György. - Egy biztos: a játékvezetők és az ellenőrök vállán jóval nagyobb lesz a felelősség, mint eddig. Hiszen NB-s szinten sincs minden meccsen rendőr, illetve a megyeiben nincs mindenütt ellenőr. Nekik is közre kell működniük abban, hogy a nézőtéri rendbontókkal szemben valóban fel lehessen lépni az új jogszabályok szigorával.

Elvégre nem lehetetlen, hogy a hazai érzelmű rendező vagy maga a klub a saját szurkolóval szemben elnézőbb lesz. Lévén - ahogy Tóth Krisztián is kiemelte - az ultracsoportok fontosak minden egylet számára: tizenkettedik emberként segítik a csapatot, ott vannak a lelátón esőben és fagyban, vagy a hazai pályától száz kilométerekre is. Miközben ráadásul az átlagos nézőnél jobban tolerálják csapatuk esetleges hullámvölgyeit.

Lahocsinszki Róbert pedig felhívta a figyelmet még egy fontos körülményre. A stadionokban a törvényi kényszerek nélkül is növekedett a rend, a rivális szurkolói csoportok ugyanis ma már nem a pályákon ütköznek meg, hanem meccsnapon, adott helyen és időben találkoznak, hogy az egymás iránti olthatatlan gyűlöletet tettleg kifejezzék.

- A rendőrök vadásznak ezekre a csörtékre, de kevés sikerrel - mosolygott Róbert. - Nem értem egyébként, miért loholnak utánuk, hisz becsületes harcról van szó: mindenki saját elhatározásból viszi vásárra a bőrét, a küzdelem egy az egyben, puszta kézzel zajlik, és ártatlanul nem keveredhet senki az adok-kapokba. Számunkra viszont ez is a futballhoz tartozik.

- A rendőrök vadásznak ezekre a csörtékre, de kevés sikerrel - mosolygott Róbert. - Nem értem egyébként, miért loholnak utánuk, hisz becsületes harcról van szó: mindenki saját elhatározásból viszi vásárra a bőrét, a küzdelem egy az egyben, puszta kézzel zajlik, és ártatlanul nem keveredhet senki az adok-kapokba. Számunkra viszont ez is a futballhoz tartozik.

OLDALTÖRÉS: A szerző jegyzete

Az ultrák hallgatása

Az ultrák hallgatása

Az ultrák hallgatása

- Zalaegerszegen az Armada az idősebb, egyre inkább negyvenesedő fanatikusok közössége, az eggyel ifjabb generáció az Ultras csoportban szerveződik

- Előbbiben 25-30, utóbbiban 50 az aktív tagok száma

- Szerettük volna megismerni a fiatalok véleményét is, de hallgatást fogadtak, mondván: véleményük nem tűrné a nyomdafestéket

Szerintem (Varga Andor jegyzete)

Szeretem a focit, de nem nagyon járok meccsre. Ebben a legnagyobb szerepe tényleg a gyenge játéknak van, de második helyen már ott nyomul a lelátói hangnem. Mi az, hogy Magyarországon inkább hozzátartozik a futballmeccshez a rohamrendőr mint a működő eredményjelző? Nem tudom elfogadni, hogy a stadion nem színház, avagy a kurvaanyázást, a buzizást, a köcsögözést, a cigányozást, a zsidózást, a náci formulákat, a táborok közti acsarkodó gyűlöletet el kell viselnie annak is, akit ez egyébként taszít. Ugyanakkor nem szeretem, ha valaki erőből old meg dolgokat. Na de ha nem megy másként...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!