Belföld

2011.07.12. 09:12

Nem lesz érvényességi küszöb az időközi választások második fordulójában

Eltörölte a parlament az országgyűlési választások második fordulójára vonatkozó érvényességi küszöböt, így a 2014-ig tartandó időközi voksolások második fordulójában mindenképpen betöltik a megüresedett képviselői mandátumot, kivéve akkor, ha azonos számú szavazatot kapnak a jelöltek.

MTI

A fideszes Kósa Lajosnak és a KDNP-s Pálffy Istvánnak az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt módosító javaslatát 269 igen, 49 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.
A kormánypárti képviselők indítványában a második választási forduló érvényességi küszöbének eltörlése kiterjed az általános választásokra, így a területi listás választásra is, ezt a kiterjesztést azonban pusztán az egységes joggyakorlat érdekében teszik, 2014-től ugyanis megváltozik a választási rendszer. A Fidesz elnöksége szombaton úgy foglalt állást, hogy egyfordulós országgyűlési választási rendszert javasol.
A mostani törvénymódosításnak így valójában az időközi választások esetében van jelentősége.
A módosított jogszabály szerint a választások második fordulója mindenképpen érvényes, függetlenül attól, hogy azon hányan vettek részt. Korábban érvénytelennek minősült a második kör, ha a szavazáson nem vett részt a választópolgároknak több mint egynegyede.
Egyetlen esetben fordulhat elő, hogy a második fordulóban így sem töltik be a megüresedett képviselői mandátumot: akkor, ha eredménytelen a voksolás, vagyis ha a jelöltek azonos számú szavazatot kaptak.
Kósa Lajos és Pálffy István indítványa nemcsak az egyéni, hanem a területi választókerületekre is kiterjeszti az új szabályozást.
A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Debrecen kormánypárti polgármestere az indítványt azzal indokolta, hogy mivel az időközi választásokon általában alacsony a részvétel, az ezekre vonatkozó érvényességi előírások oda vezethetnek, hogy az országgyűlési képviselői mandátum hosszú távon betöltetlen marad.

Legutóbb Püspökladányban tartottak időközi országgyűlésiképviselő-választást, amelynek második fordulója - csakúgy, mint az első - érvénytelen lett, mert a választásra jogosultaknak csupán 23,14 százaléka járult az urnákhoz. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség korábbi országgyűlési képviselője márciusban autóbaleset áldozata lett.

A Hajdú-Bihar megyei városban az érvénytelenség miatt újabb időközi választást kell majd tartani.

Ezen kívül az elkövetkező hónapokban biztosan időközi képviselő-választást kell tartani Budapest II. kerületében is, mert a térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes Balsai Istvánt szeptember 1-jei hatállyal alkotmánybíróvá választotta a parlament, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!