Belföld

2012.04.20. 14:08

Műemléki világnap - Elismerés Zalavárért

A műemléki világnaphoz kapcsolódva idén is odaítélték a magyar műemlékvédelmi szakma díjait, valamint a műemlékek és a régészeti örökség megóvása érdekében kifejtett kiemelkedő munkát elismerő miniszteri kitüntetéseket, amelyeket pénteken a Parlamentben rendezett szakmai konferencián adtak át.Szőke Béla Miklóst a IX. századi zalavári hatalmi központ régészeti feltárásáért díjjazták.

MTI

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tájékoztatása szerint a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága három ICOMOS-díjat adományozott. Az egyik elismerést az alsóbogáti Vörösmarty u. 47. alatti úgynevezett Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért ítélték oda.
   
ICOMOS-díjban részesült a gödöllői Királyi váró tudományos kutatáson, szakszerű műemléki tervezésen alapuló, a kivitelezés, a képzőművészeti restaurálás vonatkozásában egyaránt magas színvonalon megvalósított példaértékű helyreállítása; valamint a veszprémi Biró-Giczey-ház példaszerű műemléki helyreállítása, a történeti értékek megőrzése, a mai igényeket is kielégítő, életteli fejlesztés méltó, fenntartható és fenntartó hasznosítás megvalósítása.
   
A bizottság Citrom-díjjal kívánja felhívni a figyelmet a hajdani kecskeméti Rudolf laktanya állapotára, amely a szakszerűtlenül, átgondolatlanul megválasztott új funkció nyomán alakult ki, és amely azt példázza, hogy bár a legnagyobb veszélyt az értékes történeti épületek és együttesek esetében általában a funkciónélküliség jelenti, legalább olyan súlyos károkat okozhat a szakszerűtlenül, átgondolatlanul megválasztott új funkció.
   
Citrom-díjat ítéltek egy pécsi rom-megerősítésnek is a történeti városképben játszott kedvezőtlen megjelenéséért: a Szathmári püspök palotája maradványainak megerősítése-konzerválása közben váratlanul kialakult veszély elhárítására olyan acélszerkezetet építettek, melyet később sem lehet elbontani. Így a fontos és karakterisztikus városképi látvány oda nem illő, idegen elemmel bővült.                            
   
A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjat adományozott a nemzeti erőforrás miniszter Gyulaváriné Lovassy Klára közlekedésmérnöknek, a Magyar Építészeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának örökségvédelmi szakmai és társadalmi szervező tevékenységéért; Pazár Béla Ybl-díjas építésznek, elismerve több évtizedes kimagasló szakmai színvonalú munkáját, valamint elkötelezettségét az építészeti értékek megőrzése iránt, amely a műemléki helyreállításoknál jutott kifejezésre; és Ivicsics Péter okleveles építészmérnöknek, műemléki szakmérnöknek három évtizedes kiváló területi felügyelői munkájáért, az örökség megmentése érdekében kifejtett magas színvonalú, felelősségteljes szakmai és tudományos munkásságáért.
   
A régészeti örökség megóvásáért Schönvisner István-díjjal jutalmazta a tárcavezető Miklós Zsuzsa régészt, a történelem kandidátusát több mint három évtizedes pályafutása során elért kiemelkedő tudományos eredményeiért, a régészeti örökségvédelmet alakító, a magyar középkori régészetet feldolgozó kutatási munkájáért; valamint Szőke Béla Miklóst, az MTA Régészeti Intézetének kandidátusát a Dunántúl Karoling kori történetének és régészetének területén végzett úttörő jelentőségű tudományos munkájáért, a IX. századi zalavári hatalmi központ régészeti feltárásáért, a feltárt leletanyag szakszerű nyilvántartásáért, és folyamatos műemléki bemutatásáért.
   
A műemlékvédelemért Forster Gyula-emlékérmet adományozott Réthelyi Miklós Csilléry Bélának, a MÁV ZRt. szombathelyi Pályavasúti Területi Központ vezetőjének a vasúti műemlékek fenntartásában, működtetésében és eredeti jellegük megőrzésében betöltött jelentős szerepéért; Horváth Ákos református lelkipásztornak, orvosmérnöknek, az Ágoston Sándor Alapítvány képviselőjének a határon túli műemlékek állagmegóvásáért, fenntartásáért tett lelkiismeretes, önfeláldozó, helyi közösségek identitását erősítő munkájáért; valamint Kovács Erzsébet okleveles építészmérnöknek, műemlékvédelmi szakmérnöknek a műemlékvédelem hazai és nemzetközi népszerűsítésében kifejtett több évtizedes magas színvonalú szakmai és társadalmi munkásságáért.
   
Szintén Forster Gyula-emlékérmet kapott Laki Lukács László könyvtáros-népművelő, nyugalmazott könyvtár- és múzeumigazgató, Észak-Borsod, a Bódva-mente, illetve a Galyaság épített, tárgyi és szellemi örökségvédelmének kiemelkedő alakja, a honismereti mozgalom emblematikus személyisége; Mészáros Zsuzsanna művészettörténet tanár, múzeumpedagógus évtizedek óta tartó elkötelezett munkájáért, a Munkácsy Mihály Emlékház működtetéséért és a térség épített örökségének megismertetését célzó rendezvények megszervezéséért; valamint Verasztó Lajos és Hencsei Kálmán műemlék-tulajdonosok az örökség védelme érdekében kifejtett magas színvonalú és önzetlen áldozatvállalásukért, társadalmi mozgalmat szervező tevékenységükért.
   
A régészeti örökségért Schönvisner István-emlékéremmel tüntette ki a miniszter Kacsó Károly régész-muzeológust, a Kárpát-medence bronzkori kutatásainak meghatározó személyiségét tudományos munkásságáért és jelentős tudományszervező tevékenységéért; Hajdú Jánost, Paks város polgármesterét a város és környéke helytörténetének kutatásához, régészeti lelőhelyeinek feltárásához és ismertté tételéhez nyújtott sokrétű és jelentős támogatásáért; Tóth Zoltán vállalkozót Kelet-Magyarország régészeti örökségének feltárásánál megnyilvánuló példaértékű hozzáállásáért; valamint T. Bruder Katalin Ferenczy Noémi-díjas restaurátort kiemelkedő és példamutató munkásságáért, amelyet a magyar múlt emlékeinek megmentéséért, megőrzéséért, valamint az utánpótlás nevelésében fejtett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!