Belföld

2015.05.21. 10:38

Bolti májasból, koszos garázsban készült a kistermelői portéka (videóval)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy péteri kistermelőnél tartott ellenőrzés után 5700 kilogrammnyi húsüzemi alapanyagot és terméket vont ki a forgalomból szabálytalanságok miatt: az üzemet egy takarítatlan garázsban rendezték be, ahol a termelő például penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott.

A Nébih közleménye szerint a forgalomból kivont és megsemmisített alapanyag, félkész- és késztermék mennyiséget egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére.

A kistermelő három piacon árusított termékeit: Péteriben, Sülysápon és Diósdon. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat, például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet és késztermékeket, többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát is vásárolt. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta - olvasható a közleményben.

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt - 2883 kilogramm - kellett megsemmisíteni - közölte a Nébih.

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!