Belföld

2015.09.17. 17:38

Szlovénia ellenőriz - balhé az átkelőknél

Hírösszefoglaló - A szerdai összecsapásokat követően nyugodtan telt az éjszaka a horgosi kishatárátkelőn, csütörtök reggel megerősítették a kerítést és kaput mindkét röszkei átkelőnél, amelyeknél éjféltől 30 naposos határzár lépett életbe.

Zalai Hírlap

A horgos-röszkei határátkelő totális lezárása után a menedékkérők többsége Horvátország felé vette az irányt, s közülük néhányan délután már el is érték a magyar-horvát határ baranyai szakaszát, a baranyai Illocskán tartóztatták fel őket a rendőrök. A több mint 40 embert a község határában gyűjtötték össze.

Ugyancsak kora esti fejlemény, hogy Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a tovarniki határátkelőn azt mondta, Horvátország nem képes több migránst fogadni, s erről az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót is értesítette. Kijelentette, hogy Horvátországban 24 óra alatt hatezren lépték át illegálisan a határt, ez pedig veszélyezteti az ország biztonságát.

Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a menekültválság megvitatására, a hivatalos bejelentés rendkívüli, informális csúcstalálkozónak nevezi az összehívott tanácskozást.

A csütörtöki nap krónikájához tartozik, hogy negyvenhárom újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség, határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, s az is, hogy a román kormány közleményt adott ki, amelyben kifejtette, szerinte nincs összhangban az európai normákkal, hogy Magyarország kerítést épít vagy tervez építeni vele szomszédos országok határain. Az elmúlt napokban több diplomáciai szóváltásra is sor került a két ország között.

Szlovénia szerdán éjfélkor visszaállította az ellenőrzést a magyarországi határszakaszain. Valamennyi fontosabb határmetszési pontra rendőröket vezényeltek ki, az arra közlekedőket megállították, személyi okmányaikat és a zárt csomagterű járműveket is átvizsgálták. Arról, hogy az ellenőrzés mindenkire vonatkozik-e, egymásnak ellentmondóak az információk, s mi is eltérő tapasztalatokra tettünk szert.

Rédicsen egyetlen rendőrt láttunk a határmetszési pontnál, aki az ott Szlovéniába belépőket ellenőrzés nélkül továbbengedte, míg a Pincénél posztoló rendőr minden közlekedőt megállított. Az M70-es gyorsforgalmi úton érkezőket pedig rögtön az első lehetséges helyen, a határmetszési ponttól mintegy száz méterre található benzinkútnál úgynevezett kitereléses ellenőrzésnek vonták alá. Ugyanakkor azt is fontos leszögezni, hogy Szlovénia a schengeni megállapodást nem függesztette fel, így továbbra is átjárható a zöldhatár a két ország között, a Zsitkócra vezető erdei utat például nem is vigyázta rendőr, bár a Muravidéki Magyar Rádió információja szerint a zöldhatárt is fokozottan ellenőrzik.

A kialakult helyzet miatt tegnap a lendvai konzuli iroda is kiadott egy közleményt, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a migrációs helyzetre való tekintettel 2015. szeptember 17-én 00:00 órától Szlovénia ideiglenes jelleggel visszaállította az ellenőrzést a teljes magyar-szlovén határszakaszon. Az intézkedést egyelőre 10 napra vezették be, azonban a biztonsági helyzettől függően többször meghosszabbítható. Az intézkedés következtében fennakadásokra lehet számítani a határon, és hosszabb utazási idővel kell számolni áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!