Belföld

2017.06.22. 06:04

300 ezer felett a bruttó bér!

A hozzáértők várakozása szerint nagyon meglódulhatnak idén a magyarországi fizetések.

Több mint egy évtizede nem volt példa olyan bérnövekedésre, mint idén áprilisban, ennek nyomán a bruttó átlagkereset háromszázezer forint fölé emelkedett. Már tetten érhető a költségvetési szférában lezajlott bérrendezés, illetve a versenyszférában kötelező minimálbér- és garantált bérminimum-növelés hatása - írja a Magyar Idők.

A várakozásokat meghaladó mértékben nőttek a fizetések áprilisban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a márciusi 12,8 százalék után a bruttó és a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal volt magasabb áprilisban, mint egy évvel korábban. Az év első négy hónapjában 11,9 százalékkal nőttek a keresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az áprilisi 2,2 százalékos és az első négy havi 2,5 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek rendre 12,1, illetve 9,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Áprilisban így a bruttó átlagkereset 303 000 forint volt, január–áprilisban pedig 287 100 forintot tett ki. – A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, valamint a költségvetési szféra egyes területeinek és az állami közszolgáltató cégek dolgozóinak keresetrendezése volt hatással – írta kommentárjában a KSH.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a statisztikai hivatal számaira reagálva kiemelte, hogy már 52 hónapja nőnek a reálkeresetek Magyarországon. A tárca reményei szerint ez a bérnövekedés a következő hónapokban is tartós marad. Hozzátette: a keresetek emelkedésének mértéke pozitív értelemben kissé meglepő volt, mert a tárca a reálkeresetek 8-8,5 százalékos növekedését várta.

Forrás: Magyar Idők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!