Belföld

2016.01.21. 09:50

A debreceni közgyűlés határozatban utasította el a betelepítési kvótát

A debreceni közgyűlés csütörtökön határozatot fogadott el arról, hogy a város önkormányzata támogatja a magyar kormány menekültpolitikáját és elutasítja a kötelező betelepítési kvótát.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztésében kifejtette: az önkormányzat kiemelt fontosságú kérdésnek tekinti Magyarország biztonságát, ezért "az Európai Unió által erőltetett" kötelező betelepítési kvóta elutasításához kötött uniósforrás-visszatartással való fenyegetést megengedhetetlennek tartja.

Közölte, Debrecen önkormányzata - tekintettel a 2014-2020-as európai uniós támogatási ciklus indulására - nyomatékosan és haladéktalanul fel kívánja hívni a kormány figyelmét arra, hogy az uniós támogatások biztosítása nem köthető semmilyen eszközzel és módon a "migránskérdés megoldásaként kínált jogtalan betelepítéshez".

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2015-ben másfél millió ember lépett be illegálisan Európába, és ez a folyamat folytatódik 2016-ban is. Az ellenőrizetlen bevándorlás komoly biztonsági kockázatot jelent Európa országaiban, ami nemcsak a bűnözés kockázatát növeli, hanem a terrorizmusét is. Minden kormánynak kötelessége, hogy megvédje polgárait - hangsúlyozta a polgármester.

Papp László utalt arra is, hogy a múlt év végéig Debrecenben működött az ország egyik legnagyobb menekülttábora, ami próbára tette a lakosság tűrőképességét, e tapasztalatok is indokolják a közgyűlés állásfoglalást menekültügyben.

"A magyar kormány migránsokkal kapcsolatos álláspontja korrekt, világos, tiszta és következetes, amihez csatlakozik Debrecen közgyűlése" - jelezte a polgármester. Az előterjesztést a városi testület 25 igen és 3 nem szavazattal elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!