Belföld

2016.09.26. 19:55

A népszavazás lebonyolításáról

Amint az közismert, Magyarország Köztársasági Elnöke október 2. napjára tűzte ki az országos népszavazást a kötelező betelepítési kvóta tárgyában. A választási tudnivalókról dr. Mester László, megyei főjegyző tájékoztatja lapunkat.

Arany Horváth Zsuzsa

Legutóbb az átjelentkezés szabályairól tájékoztattunk. Ezúttal a további akadályoztatások esetén követett rendelkezéseket tekintjük át. Akik egészségügyi okból, vagy esetleges fogva tartásuk miatt nem tudnak a szavazóhelyiségben megjelenni, mozgóurnát igényelhetnek.

A mozgóurna iránti kérelem szeptember 30-án 16 óráig nyújtható be a Helyi Választási Irodához, vagy a szavazás napján személyesen, meghatalmazott útján 15 óráig a szavazóköri választási bizottsághoz.

A fenti kérelmek személyesen és levélben is előterjeszthetők a választópolgárok lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén működő választási irodában, továbbá lehetőség van az elektronikus úton történő kérelembenyújtásra is a www.valasztas.hu honlapon keresztül, akár ügyfélkapus regisztrációval, akár anélkül.

Nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres távolságon belül - közterületen - kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. A népszavazás napján választási gyűlés sem tartható. A népszavazási kampány időszaka október 2-án 19 órakor zárul.

A kormány, illetve az Országgyűlésben frakcióval rendelkező öt parlamenti párt a szavazóhelyiségben működő választási bizottságokba 2-2 tagot delegálhatnak. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba 1-1 fő delegálására van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!