Belföld

2017.08.03. 05:51

A nők több gyógyszert szednek, mint a férfiak?

Tavaly havonta tízmilliárd forintot költöttünk vényköteles gyógyszerekre, ám nemenként és megyénként komoly eltéréseket láthatunk. A kor előrehaladtával nő a gyógyszerfogyasztás.

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta tízmilliárd forintot költöttek gyógyszerre - írja a Világgazdaság. A gyógyszerfogyasztás megoszlása a megyék és régiók között nagyjából kiegyenlített. Megyék tekintetében 8 százalékos a legnagyobb különbség, a magyarországi régiókat vizsgálva pedig 15 százalékos a legnagyobb eltérés – derült ki az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) jelentéséből.

A receptek többségét az orvosok főleg a népbetegségek kezelésére, mint a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és társbetegségeire írják fel. A jelentés szerint azonban a top tízben vannak az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai problémákra kiváltott fájdalomcsillapítók, valamint az asztma és a COPD kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve csak a szív- és érrendszert érintő betegségek gyógyszereire több mint 35 milliárd forintot költöttek 2016-ban.

A gyógyszerfogyasztást a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelésében terápiás napokban mérik. A jelentés szerint a nők 40 százalékkal több terápiás napnak megfelelő gyógyszert szednek, mint a férfiak. Persze a hatalmas különbség a nemek lakosságban képviselt arányából is adódik, hiszen hazánkban mintegy 500 ezerrel több nő él, mint férfi. A jelentés kitér arra is, hogy az egy főre eső gyógyszerforgalom vizsgálatából kitűnik: országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakra számított hasonló mutatót.

A kor előrehaladtával egyre több gyógyszert szednek a magyar betegek. A 75–79 éves korcsoport kétszer annyi pirulát vesz be, mint az 55–59 évesek. A gyógyszerfogyasztás jelentősen a 65 év felettieknél ugrik meg. Míg az 5–14 éves korcsoportban az egy főre eső gyógyszerfogyasztás terápiás napjainak száma 56 nap, addig a 65 év felettieknél ez 1368 napra nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!