Belföld

2015.10.04. 08:48

A vámos szakszervezet elutasítja a NAV "buldózer-típusú" átalakítását

Elutasítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "buldózer-típusú" átalakítását a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete. A szakszervezet szerint át kell gondolni a megyei igazgatóságok összevonását, illetve a középfokú szervek teljes megszüntetését, és sérelmezik, hogy mind a beosztotti, mind a vezetői állomány a sajtóból értesül a különböző átszervezési koncepciókról.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke vasárnap közleményben tudatta az MTI-vel, megdöbbentőnek tartják, hogy a NAV átszervezéséről határozó úgynevezett átszervezési bizottságból egyedülálló módon éppen a munkavállalói érdekképviseletek maradtak ki.

Megdöbbentő ez, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium felel a társadalmi párbeszédért, az érdekképviselet joggal várhatja el, hogy ezt egy ilyen horderejű változtatásnál a tárca saját szervezeténél példamutatóan bizonyítsa, megfelelve a nemzetközi jogi környezetnek és a szociális párbeszéd elemi követelményeinek - írta a szakszervezeti vezető.

Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják, hogy 2500 magyar család megélhetése kerülhet veszélybe a szervezeti átalakítások miatt. 
"Annál a szervezetnél, amely a költségvetés bevételi oldalának biztosításában, így az ország működése szempontjából a leginkább érintett, csak sebészi pontossággal, kellő szakértelemmel lehet bármilyen változtatást eszközölni" - szögezte le.

A reprezentatív szakszervezet elnöke szerint "betelt a pohár", és most már nem kérik, hanem felszólítják a döntéshozókat, hogy az állomány megnyugtatása érdekében vonják be a szakszervezetet az érdemi egyeztetésekbe, "és ne irányított, egyoldalú kérdőívek alapján legalizálják döntéseiket".

A nemzetgazdasági tárcánál szeptember 28-án bejelentett államtitkár-cserék kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban elmondta: Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként, emellett pedig parlamenti államtitkár marad. A tárcavezető közölte azt is, hogy a NAV - eddigi - központi, irányítóegysége a jövőben a nemzetgazdasági tárca berkeiben működne tovább, ezzel párhuzamosan megszűnne a hivatal hét régiós igazgatósága. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a NAV a jelenlegi 23 ezres létszám helyett a későbbiekben kisebb állománnyal működik majd. Az átalakítások ügyében a végső döntést a kormány hozza majd meg, a nemzetgazdasági tárca ugyanakkor már hozzálátott a szükséges jogszabályok előkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!