Belföld

2015.05.04. 17:18

Barna medvét láttak Rudabánya térségében - videóval

Miskolc - Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál, a Lengyelországban GPS jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik - közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra.

A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes településhatár irányába.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása - hívta fel a figyelmet a nemzeti park.
A közlemény kitér arra, hogy aki a medvével találkozik, hátráljon lassan azon az úton, amelyen jött, és kerülje ki minél nagyobb körben az állatot. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg. Amíg az állat nem veszi észre, ne csapjon zajt, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem szabad elzárni a medve menekülési útvonalát, illetve hátat fordítani neki, elfutni.

Amennyiben a medve észrevette az embert, emeljük a kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy a medve emberként tudjon azonosítani bennünket - olvasható a közleményben.

A most idetévedt medve hím, amely az éppen tartó párzási időszak során a párkereséshez nagyobb területeket bekóborol. Az esetek többségében az állatok később visszatérnek eredeti élőhelyükre - közölte a nemzeti park.

A barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj. Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt  volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így az Alacsony- és Magas Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-karszttal határos Szlovák-paradicsomban is. Az előbbi egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!