Belföld

2016.05.03. 12:31

Diplomáciai kapcsolatot létesített Magyarország és Monaco

Budapest - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök határozatban döntött a Magyarország és a Monacói Hercegség közötti nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről. Az erről szóló közös nyilatkozatot a két ország párizsi nagykövete hétfőn írta alá - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

Mint írták, Monacónak a Franciaországgal kötött államszerződése 2005-ös felülvizsgálatáig nem voltak kiterjedt diplomáciai kapcsolatai, ezután azonban sorban létesített ilyen kapcsolatot a világ országaival. A kapcsolatfelvételre Magyarországgal idén került sor.

Magyarország e lépéssel már minden európai országgal hivatalos diplomáciai kapcsolatban áll.

Kiemelték: Magyarország a diplomáciai kapcsolatok felvételétől a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainak élénkülését, a nemzetközi fórumokon - az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban - a már eddig is sikeresen folytatott együttműködés dinamizálását várja.

Magyarország a közeljövőben tervezi párizsi nagykövete akkreditálását Monacóban.

A Monacóban bajba jutott magyar állampolgárok konzuli védelmét továbbra is a párizsi nagykövetség konzuli osztálya látja el - áll a KKM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!