Belföld

2016.06.12. 10:10

Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

A nyár sokaknak egyet jelent a fagylalttal, de egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a jeges édességet. Nem is gondolnánk, de már néhány apró jelből leszűrhetjük, hol érdemes vásárolni és melyik az a fagyizó, amit messziről érdemes elkerülni. Mutatjuk az árulkodó jeleket.

A finom íz mellett a kellemetlen tünetek elkerülése miatt is érdemes odafigyelni arra, hogy hol fagyizunk. Nyáron a nagy melegben ugyanis könnyen belefuthatunk egy ételmérgezésbe. Az újrafagyasztott fagylalt például komoly élelmiszerbiztonsági kockázat, mert az így esetelegesen belekerülő baktériumok a felolvadás során elszaporodhatnak és megbetegedést okozhatnak.

A fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, jó táptalaja lehet a baktériumoknak, ezért a fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagylalt nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. A pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt.

Figyeljük meg, látunk-e fogyasztói tájékoztatót, kapunk-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és a színes fagylaltok mellett, szinezékek használata esetén a gyerekek figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e.

Érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanácsai alapján alábbiakra kell figyelni a fagylaltozó kiválasztásakor:

A hatóság egyébként a hatáskörébe tartozó létesítményeknél az üzemeltetőkkel előre nem egyeztetett időpontokban végez ellenőrzéseket. A helyszíni szemlék pedig kiegészülhetnek élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer-kémiai és érzékszervi laboratóriumi vizsgálatokkal is.

Fagylaltot csak külön engedéllyel FELIR azonosítóval rendelkező vendéglátó egységekben állítható elő. Itt be kell tartani az élelmiszer-előállításra, és-forgalmazásra vonatkozó higiénés előírásokat. Ezek közül a legfontosabbak: szakképzett személyzet, kellő mennyiségű ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz, közművek, jelölési előírásoknak megfelelő, nyomonkövethető alap-, adalék-, és díszítő anyagok, műszaki-technikai feltételek (öltöző, kézmosó, személyzeti illemhely, gyümölcsmosó, fagylaltfőző-, hűtő-,fagyasztó berendezések, megfelelő kialakítású fagylaltpult), megfelelő személyi higiéne, naprakészen vezetett dokumentációk, rend, tisztaság- tájékoztatta lapunkat a NÉBIH.

Még nyáron a nagy melegben sem ajánlott mindennap fagyit enni. Figyeljünk oda az adag nagyságára, több helyen 7dkg-os gombócokkal csalogatják a vásárlókat. Ne növeljük az adag nagyságát, maradjunk a 4-5dkg-os gombócoknál. Fagylaltot, a többi édességhez hasonlóan ne étkezés előtt és helyett, hanem azt követően együnk.

Címkék#fagyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!