Belföld

2017.05.24. 17:50

Feljelentés a jobbikos hangfelvétel miatt

BUDAPEST „Hogy van az, hogy egy olyan párt alelnöke, amely mindig a korrupcióról és az elszámoltatásról beszél, nem áll az emberek elé, és nem mondja el, igaz-e vagy sem a hangfelvétel tartalma?” - tette fel a kérdést szerdán Vona Gábor Jobbik elnöknek Németh Szilárd.

Mediaworks-összeállítás

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint ideje tiszta vizet önteni a pohárba, Janiczak Dávid, a Jobbik elnökének, „Vona Gábornak a vidéki jobbkeze" ugyanis három hete nem válaszol a feltett kérdésekre.

A Fidesz alelnöke közölte: semmi sem maradhat következmények nélkül, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával, és kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is. Az országgyűlési képviselő felidézte: egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget - amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.

Janiczak Dávid és Vona Gábor Fotó: Mediaworks

Közben a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el egy 2003 és 2008 közötti informatikai fejlesztés közbeszerzése miatt. A szabálytalan pénzköltés azt eredményezte, hogy most 18 milliárd forintot kér vissza az Európai Unió. Az ügyben több mint 17 milliárd forintos kárt okozhattak a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tisztségviselői, ezért rendelték el a nyomozást - közölte a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor arról tájékoztatott: a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelt nyomozással a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízták meg, fokozott ügyészi felügyelet mellett.

Korábban megírtuk: az ügyben felmerült Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, illetve az érdekeltségükbe tartozó Altus Zrt. neve is. A vitatott szerződések egy részét Heil Péter írta alá, aki az NFÜ és jogelődjének elnökhelyettese volt. Heil a 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke és felesége, Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik. Dobrev Klára 2002-től ugyancsak az NFÜ jogelődjének elnökhelyettese volt 2004 augusztusáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!