Belföld

2016.08.25. 10:54

Felmentették és kényszergyógykezelésre kötelezték a rendőrre támadó budakalászi férfit

Felmentette a hivatalos személy elleni emberölés kísérletének vádja alól, egyúttal kényszergyógykezelésre kötelezte a Budapest Környéki Törvényszék csütörtöki ítéletében azt a férfit, aki késsel támadt egy vele szemben intézkedni próbáló rendőrre tavaly nyáron Budakalászon - tájékoztatta a törvényszék szóvivője az MTI-t.

Gyimesi Kinga közölte: a most 29 éves vádlott elmebetegségben és paranoid skizofréniában szenved, ami kizárta, hogy tette következményeit felismerje vagy e felismerésnek megfelelően cselekedjen. Az ítélet a védő fellebbezése miatt nem jogerős - tette hozzá a szóvivő.

Az ismertetett tényállás szerint 2015. június 16-án délután néhány szentendrei rendőr azért ment ki a budakalászi házhoz, mert egy telefonos bejelentés érkezett arról, hogy V. Z. bántalmazza az édesanyját. A rendőrök intézkedni szerettek volna, de a férfi az ablakon át közölte: ő "az Univerzum királya", és ha bárki bemegy, akkor az magánlaksértést követ el. Hozzátette, hogy csak az utcán hajlandó tárgyalni az egyenruhásokkal.

A rendőrök erre visszahúzódtak a háztól, és felszólították a vádlottat, jöjjön ki. V. Z. egy az élet kioltására is alkalmas, 195 milliméter pengehosszúságú késsel a kezében lépett ki a lakásból, majd azt a jobb kezében tartva, a feje fölé emelve nagy sebességgel K. Z. rendőr törzsőrmester felé futott, s artikulátlanul üvöltött. A kést többszöri felszólítás ellenére sem dobta el, ezért a megtámadott rendőr védelmében két társa a szolgálati fegyverével egy-egy lövést adott le a vádlott lába felé. Az egyik golyó V. Z. jobb lábszárába csapódva a sípcsont szilánkos törését eredményezte.

Sérülése ellenére a vádlott tovább hadonászott a késsel, a törzsőrmester mellkasát, nyakát célozva, hogy megölje őt. A rendőr védekezésül a bal karját reflexszerűen maga elé emelte, így a szúrás az alkarját érte. Az őrjöngő férfi olyan erővel markolta a kést, hogy annak pengéje beletört a rendőr alkarjába.

A megtámadott törzsőrmesternek végül kollégáival együtt végül sikerült a földre vinnie és megbilincselnie a vádlottat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!