Belföld

2015.07.17. 11:33

Fókabébi született a Nyíregyházi Állatparkban

Fókabébi született a Nyíregyházi Állatparkban - közölte az intézmény szóvivője pénteken az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, hogy csütörtök délután egyszerre két fókamama ellett a medence partján, amit a látogatók is végignézhettek.

Hozzátette: sajnos az egyik kis fóka életképtelenül jött a világra, a másik viszont egészséges.

A fókáknak, bár sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, elléskor a partra kell jönniük.

A 15 éves anyafóka, Böbe, tíz és fél hónapos vemhesség után 8 kilogrammos, 60 centiméter hosszú borjút hozott a világra, aki mamájával és testvérével együtt közös medencében él ezentúl.

Újszülött fóka az anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2015. július 17-én.  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A mama első perctől gondoskodik az újszülöttről, és hat hétig szoptatni fogja zsíros tejével, amely a legsűrűbb az emlősállatok tejei közül. A fókabébi súlya ezalatt az idő alatt a duplájára nő majd, a testhossza viszont nem változik.

A zsíros anyatejre a fókáknak azért van szükségük, mert az Atlanti- és a Csendes-óceán hűvös északi vizeiben élnek, ahol gyorsan bőr alatti zsírréteget kell növeszteniük. A zsírréteg védi az állatokat az alacsony vízhőmérséklettől, kiváló szigetelést biztosít számukra, de egyben mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent.

A szóvivő megjegyezte, hogy a látogatóktól névjavaslatot várnak a kis fóka keresztelőjéhez, de előbb, a jövő héten az egy hónapja született kiselefánt névadóünnepségét rendezik meg a Nyíregyházi Állatparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!