Belföld

2016.01.22. 16:30

Fontos! Ennyit kell majd fizetni a gyorshajtásért 2016-ban

A legtöbb halálos közlekedési baleset még mindig a gyorshajtók rovására írható. Így az sem véletlen, hogy a tetten ért ámokfutók brutális bírságokra számíthatnak. Mutatjuk, mennyire.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a tavalyi év első három negyedévében bő 12 ezer közúti balesetből 420 bizonyult végzetesnek. A számok aggasztóak, különösen, hogy az esetek többsége elkerülhető lett volna.

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a legtöbb közúti balesetért még mindig a gyorshajtók felelnek. Így tehát az sem véletlen, hogy a rendőrség (vagyis inkább a jogalkotó) elrettentően nagy bírsággal szorítaná vissza a szabálysértők számát. A Bors nyomán mutatjuk, mennyit kell 2016-ban fizetnie az ámokfutóknak.

További szabálysértések és díjtételeik


Külföldön sem ússzuk meg!

Már javában zajlik a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonása: az elmúlt időszakban például több magyar postaládájában landolt Ausztriában feladott fizetési felszólítás - számolt be róla nemrég az M1 Híradó. Habár a levél pecsét és aláírás nélküli, illetve se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek hozzá, többnyire mégis hivatalosnak tekinthető.

A határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki; a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól. Egy közlekedési szakjogász szerint amennyiben a címzett megbizonyosodott arról, hogy a bekérőt az arra jogosult szabálysértési hatóság állította ki,
érdemes mihamarabb befizetni a bírságot, ellenkező esetben ugyanis simán jöhet a behajtó.

Az európai országok - Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével - tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik; ez alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!