Belföld

2017.08.12. 13:53

Hogyan közlekedjünk hirtelen jött viharban?

Viharos szélre, a keleti országrészben nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az élete múlhat azon, ha nem a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedik!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma késő délutántól, kora estétől a keleti országrészben egyre nagyobb területre kiterjedő csapadéktevékenység valószínű. Az északnyugatira forduló szél többfelé lesz erős, a középső országrészben néhol és zivatar környékén viharos széllökés is lehet.

Az erős szél, a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék pillanatok alatt megváltoztatják a közlekedési környezetet.

Nagyobb figyelmet kíván például a szél által az útra sodort törmelék, faág, fontos helyesen megválasztani a sebességet, a fékutat. Viharban a gyalogosoknak is érdemes óvatosabbnak lenniük, hiszen az autósok is nehezebben észlelhetik őket.

A kétkerekűeket használók viharos szélben jobban teszik ha félreállnak, behúzódnak fedett részre, a síkos út előbb okoz kellemetlen helyzetet nekik, mint egy autónak.

A váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés miatt a járművezetőknek számítaniuk kell a látótávolság hirtelen csökkenésével, az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

Országúton, autópályán az erős oldalszélre kell viharban felkészülni, ennek hatása pontos kormánymozdulatokkal ellensúlyozható. Tartósan szeles szakaszon mérsékelni kell a sebességet annyira, hogy a kocsi a széllökésekben képes legyen stabilan az utat követve haladni.

Ha valaki úgy érzi, hogy a vihar olyan körülményeket teremtett, amelyben nem képes a járművét biztonsággal vezetni, akkor álljon félre, hiszen egy bizonytalankodó vezető is veszélyforrást jelenthet a többi közlekedőre.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal, a mindenkori forgalomnak és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjenek. Tartsanak kellő követési távolságot, előzés során mindig győződjenek meg a manőver biztonságos befejezésének lehetőségéről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!