Hülyeség, hogy nem lehet külföldre utazni az új személyivel

2016. január 26., 16:54 forrás: index.hu
komment
Már majdnem négyezren megosztották a Facebookon azt az álhírt, hogy az új, elektronikus személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Ez nemhogy nem igaz, de még egyszerűbb is vele a külföldre utazni. A félreértésben még a migránsoknak is szerepe van.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Arra tökéletes, hogy az államapparátus minél könnyebben nyomon követhesse az állampolgárt, mint személyiségi jogot. Viszont az előző kártyával szemben van egy nagy bukta a dologban - ezzel nem utazhatunk külföldre. Az új személyi igazolvány hátlapján olvasható: »Külföldre utazásra nem jogosít«- terjeszti a Hírhatár portál lendületes, kormányt és bürökráciát ekéző cikkében, hogy az idén januárban bevezetett elektronikus, biometrikus adatok is tartalmazó személyi igazolvánnyal nem lehet külföldre utazni. A cikkhez még képi illusztrációt is csatoltak, ahol olvasható az idézett felirat. Ez korábban tényleg nem szerepelt a személyi igazolványokon, de most sem mindegyikre kerül.

Az új személyiről nemcsak mondják, hogy alkalmas a határátlépésre, de személyesen ismerek olyat, aki már használta is erre. Péter barátom, az új okmány tulajdonosa így mesélt az ideiglenesen felfüggesztett schengeni határon szerzett élményeiről: A német–osztrák határon a határőr elkérte a személyimet. Megnézte. Majd jó utat kívánt.

A félreértés alapját az adja, hogy tényleg vannak olyanok, akik ki vannak zárva a külföldre utazásából. Ezek azok az emberek, akik ellen jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy nem utazhatnak külföldre. De vannak olyan menekültek és migránsok is, akik ilyen okmányt kaptak az azonosításukhoz. Erről a cikk megjelenése után a Hírhatárt is tájékoztatták, ami frissítette cikkét, de az eredeti állítását meghagyta.

D MTZ20160111011
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

A kártyát kiadó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) kártyáról szóló tájékoztatójában külön rovatot szenteltek a külföldi utazásoknak. Ugyanis az új személyik már az ún. ePass elektronikus útiokmány-funkcióval is rendelkeznek. Így a schengeni övezeten belül és „más államközi egyezmények által szabályozott határokon” (pl. Egyesült Királyság, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Izland, Norvégia stb.) is használhatjuk. Sőt, sok helyen még a „külön jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptetőkapuknál” is átkelésre jogosítanak.

A KEKKH tájékoztatójánál szebben én sem írhatnám le, hogy ez a gyakorlatban miért is hasznos: Sokan átélték már azt az érzést, hogy repülőtereken, kikötőkben hosszú ideig kell sorban állni az utas-ellenőrzések lefolytatása érdekében. Egyre több ponton terjednek el az automatizált utas-azonosító rendszerek. Ezen rendszerek csak chipes okmányokkal tudnak kommunikálni, használatuk ezért eddig csak útlevéllel volt lehetséges.

Az új kártyák már rendelkeznek ezzel a chippel, így ha a leolvasóhoz érintjük a személyinket, már meg is szabadultunk a zsilipkaputól. A KEKKH aloldalán mindent megtudhat, amit valaha is tudni akart az új típusú személyigazolványáról.

2016. január 26., 16:54 forrás: index.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...