Belföld

2016.12.05. 10:06

Húsipari termékek áfáját csalta el egy bűnszervezet

Többszörösen körözött, Szlovákiába menekült győri férfi vezetésével húsipari termékek általános forgalmi adóját (áfa) csalta el egy bűnszervezet, csaknem százötven millió forint értékben - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-t.

A közleménye szerint a bűnszervezet tagjai az általuk létrehozott magyar és szlovák cégek közreműködésével Spanyolországból és Szlovákiából nettó áron hoztak be fagyasztott szállítmányokat Magyarországra, amelyeket már áfával növelt áron adtak tovább hazai húsnagykereskedéseknek. A belföldi értékesítés után fizetendő áfát fiktív számlák felhasználásával csalták el.

A pénzügyi nyomozók öt megyében összesen 33 helyszínen tartottak házkutatást. Egy kukoricaföldön elásott, nejlonba rejtett laptopot, szlovák és magyar honosságú igazolványokat, bélyegzőket és feljegyzéseket is találtak.

A bűnszervezetet irányító, többszörösen körözött győri férfinak egy másik költségvetési csalás miatt indult büntetőügye jelenleg még bírói szakaszban van. Korábban csalás miatt már jogerős letöltendő szabadságvesztésre is ítélték. A büntetés letöltése elől Szlovákiába menekült, ahol az újabb bűnbandát megszervezte.

A NAV pénzügyi nyomozói költségvetési csalás miatt rajta kívül öt gyanúsítottat hallgattak ki, közülük egy férfi előzetes letartóztatásban van. A bűnbandát irányító férfit már egy büntetés-végrehajtási intézetben hallgatták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!