Belföld

2016.02.08. 14:26

Ide menekülnek a magyarok a kormány döntése elől

Ha volt olyan év, amikor a benzinkutak shopjai sokat kereshettek, az a tavalyi volt, amikor a vasárnapi zárva tartás bevezetése és az olajár mélyrepülése egyszerre segítette forgalmuk felfutását.

Az üzemanyagtöltő-állomások shopjai - mint az éjjel-nappal nyitva tartó boltok általában - soha sem az alacsony áraikról voltak híresek. Tavaly március óta, amikortól a nagyobb boltok vasárnap már nem tarthatnak nyitva, jelentőségük felértékelődött, annak ellenére, hogy a kormány még a vonatkozó törvény hatályba lépése igyekezett megakadályozni, hogy az emberek a benzinkutaknál vegyék meg a szükséges élelmiszert.

Ezt szolgálja az a szabály, amely szerint csak olyan üzleteket lehet vasárnap is nyitva tartani, amelyben az élelmiszerek mellett az üzemanyagot is ugyanaz a vállalkozás értékesíti. A kutak ugyanakkor mindent megtettek, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve mégis kiszolgálják a vásárlókat.

Nagy a titkolózás

Ha a vasárnapi zárva tartás nem lett volna elég a shopok forgalmának felpörgetéséhez, hozzájárult ehhez az is, hogy 2014 végtől az olaj és vele együtt az üzemanyagok ára nagyot zuhant. A benzin forgalma közel 4, a gázolajé pedig 11 százalékkal emelkedett tavaly, amely - a magyar reálbérek növekedése mellett - komoly garancia lett arra, hogy tankolás mellett más termékeket is vásároljanak az emberek.

A Napi.hu álral megkérdezett üzemanyag-forgalmazók kivétel nélkül üzleti titokként kezelték a shopok bevételére vonatkozó adatokat. Az azért kiderül, hogy  többen próbáltak alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

A Mol a saját útját járja

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. már 2014-ben megkezdte kiskereskedelmi stratégiájának átalakítását. Egyrészt megnyitották a "Fresh Cornereket", ahol kávét és helyben sütött pékárut árulnak, másrészt megjelentek a mindennapi fogyasztási cikkek, alapvető élelmiszerek is a kínálatukban. A cég közlése szerint nagy a kereslet a termékek iránt. A Mol nem kötött megállapodást egy kiskereskedelmi lánccal sem, nem alakították át a shopok arculatát.

Betört a Spar a piacra

Más stratégiát követett az OMV Hungária Ásványolaj Kft., amely shopjainak forgalmát 2015-ben alapvetően a Spar express koncepció kiterjesztése határozta meg, tavaly év végére már 45 ilyen töltőállomás működött az országban. A shopok az OMV tulajdonában vannak, magyar vállalkozások üzemeltetik azokat, vagyis ilyen értelemben nem tartoznak a Spar-hoz.

A vasárnapi forgalommal kapcsolatban a cég úgy fogalmazott, hogy az "általános zárva tartás hatása természetszerűleg minden olyan egység forgalmára pozitív hatással van, amely nyitva tarthat vasárnap, ez alól az OMV töltőállomások shopjai sem jelentenek kivételt". A cégnél átstrukturálódást figyeltek meg a termékforgalomban is, miután a hagyományos shopoknál jóval több pékárut, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt és felvágottat árulnak.

A shopok forgalmának növekedésről számolt be a Lukoil kutakat működtető Norm Benzinkút Kft. is, de nem vasárnapokon, hanem inkább hétköznap. A cégnél nem tapasztalták, hogy a zárva tartás miatt átalakultak volna a vásárlói szokások. Az élelmiszerbolt jellegű üzleteikben  vásárlói szokások teljes egészében a szegmensben megszokottakhoz illeszkednek. Ettől függetlenül a Lukoil is együttműködik a Sparral, egy budapesti, egy diósdi és egy tatabányai egységükhöz szállít napi fogyasztási cikkeket a kiskereskedelmi lánc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!