Belföld

2015.04.29. 13:57

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását egy észak-déli irányban hosszan elnyúló frontálzóna határozza meg, amely lassan mozog kelet felé. A front előtt és mögött magasnyomású terület terül el. A front mögött hűvös levegő árasztotta el a kontinens nyugati felét, amely már elérte a Földközi-tenger középső medencéjét is. Ezeken a tájakon a csúcshőmérséklet jellemzően 12 és 20 fok között alakul, sőt a tartósan csapadékos helyeken és a Skandináv-félszigeten 10 fok alatti hőmérséklet is előfordul. Ezzel szemben Kelet-Európa fölé még meleg levegő áramlik, ott enyhébbek a reggelek is, és délutánra néhol 25 fok fölé melegszik a levegő. A front mentén sokfelé esik az eső, helyenként zivatarok is kialakulnak, a frontátvonulást erős vagy viharos széllökések kísérik. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább egy köztes anticiklon alakítja. Eleinte szárazabb és hűvösebb, csütörtökön már ismét melegebb és nedvesebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Szerdán keleten is fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, csapadék már sehol sem várható. Éjszaka nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, néhol esetleg ködfolt is lehet. Csütörtökön a nap első felében fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel, de a déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd estétől a középső tájakon is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól a Dunántúlon helyenként, késő estétől már a főváros térségében is kialakulhat záporeső. A kezdetben még többfelé erős északi, északnyugati szél szerda estére jelentősen mérséklődik. Csütörtökön a délire forduló szél csak a Dunántúlon élénkülhet meg, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és +6 fok között várható, ennél azonban a fagyzugos helyeken hidegebb lesz, fagyhat is (0, -2 fok). A Kisalföldön, az Alföldön és az Északi-középhegységben többfelé kell talaj menti fagyra számítani! A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 20 fok között valószínű.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!